Analize

BionTech - od gubitaša do neto dobiti 1,13 milijardi evra u godinu dana

BionTech - od gubitaša do neto dobiti 1,13 milijardi evra u godinu dana
Foto: Image by candyandi from Pixabay | BionTech - od gubitaša do neto dobiti 1,13 milijardi evra u samo godinu dana
Tanjug

FRANKFURT - Njemačka kompanija BioNTech ostvarila je ukupan prihod u prvom tromjesečju ove godine od 2,05 milijardi evra u odnosu na 27,7 miliona evra u istom periodu 2020. godine, zahvaljujući prodaji vakcina protiv Kovida-19 koje proizvodi zajedno s američkim Pfizerom.

Kvartalna neto dobit uzletjela je na 1,13 milijardi evra u poređenju sa 53,4 miliona evra gubitka zabilježenog u godinu dana ranije, izvestio je danas BioNTech, a prenosi "Reuters".

Prema podacima kompanije, narudžbe za proizvodnju i isporuku kovid vakcina povećale su se na 1,8 milijardi doza sa nivoa od nešto više od 1,4 milijarde doza, koliko je bilo objavljeno u martu.

Na osnovu novih prispjelih porudžbina, kompanija sada očekuje da će njeni prihodi od prodaje cjepiva dostići oko 12,4 milijarde evra ove godine, naspram ranije predviđenog iznosa od 9,8 milijardi evra.

BioNTech i Pfizer su, prema saopštenju njemačke kompanije, do 6. maja isporučili širom svijeta više od 450 miliona doza vakcina, dok je AstraZeneca objavila 30. aprila da je do sada isporučila više od 300 miliona doza.

Ranije u ponedjeljak, BioNTech je otkrio planove o osnivanju nove fabrike u Singapuru, koja će od 2023. godine proizvoditi nekoliko stotina miliona doza njihove mRNK vakcine godišnje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije