Analize

Pratite nas na Google news

EU prognozira dublji ekonomski pad od očekivanog

EU prognozira dublji ekonomski pad od očekivanog
Foto: Ilustracija | EU prognozira dublji ekonomski pad od očekivanog
Anadolija

Izvršna vlast Evropske unije predviđa da će ekonomija bloka doživjeti dublji pad nego što se ranije očekivalo zbog pandemije virusa korona, koja je prouzrokovala zastoj u poslovnom i javnom životu koji se tek polako ublažavaju.

Procjenjuje se da će se ekonomija 27 članica EU ove godine smanjiti za 8,3 posto, a potom u 2021. godini porasti za 5,8 posto, kažu najnovije prognoze objavljene u utorak.

"Put ka oporavku i dalje je popločen neizvjesnošću", izjavio je u Briselu komesar EU za ekonomiju Paolo Gentiloni.

U prethodnim prognozama objavljenim u maju, kada je veći dio kontinenta bio u blokadi, predviđalo se da će BDP bloka ove godine pasti za oko 7,5 posto, a 2021. porasti za šest posto.

Evropska komisija rekla je da će uticaj na ekonomsku aktivnost u 2020. godini biti gori od očekivanog, jer se "ukidanje restriktivnih mjera odvija sporijim tempom nego što se pretpostavljalo u našoj proljećnoj prognozi".

Grupa 19 zemalja EU koje koriste evro kao valutu doživjeće rekordan pad od 8,7 posto ove godine, a porašće za 6,1 posto naredne, saopštila je Evropska komisija u svom ažuriranom predviđanju, nazvanom "Ljetna prognoza". U maju je EK prognozirala pad od 7,8 posto u ovoj i rast od 6,3 posto u 2021. godini.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije