Analize

Ekonomski pad Njemačke najvjerovatnije 6,6%

Ekonomski pad Njemačke najvjerovatnije 6,6%
Foto: Tanjug/AP | Ekonomski pad Njemačke najvjerovatnije 6,6%

MINHEN - Njemačka privreda će ove godine vjerovatno zabilježiti pad od 6,6 procenata, a naredne godine će skočiti s tako niskog praga i ostvariti rasti od 10,2 procenta, prema ažuriranoj prognozi IFO instituta za 2020/2021.

"Ta projekcija se zasniva na našoj anketi, sprovedenoj među kompanijama u maju. U prosjeku, učesnici smatraju da je najvjerovatnije da će se njihova poslovna situacija vratiti u normalu za devet mjeseci", kaže šef sektora za prognoze u IFO Timo Volmershojzer, navodi se u saopštenju tog instituta dostavljenom Tanjugu.

Volmershojzer objašnjava da to znači da bi, nakon oštrog pada od 12,4 odsto u drugom kvartalu 2020, privreda trebalo da se oporavi do sredine sljedeće godine.

"Tek tada će proizvodnja robe i usluga stići do nivoa koji bi dostigla da nije bilo krize korona virusa, dodaje on.

Ipak, ova prognoza uveliko zavisi od brzine vraćanja poslovne situacije u kompanijama u normalu.

U najboljem slučaju, kompanije procjenjuju da bi taj period mogao da potraje u prosjeku samo pet mjeseci.

Ekonomski proizvod bi, po tom scenariju, onda potonuo za samo 3,9 procenata ove godine, a sljedeće bi dostiga stopu rasta od 7,4 procenta.

Prema najgorem scenariju, koji pretpostavlja prosječan period normalizacije od 16 mjeseci, ekonomska proizvodnja bi ove godine pala za 9,3 posto, a naredne porasla za 9,5 procenata. Oporavak bi se zatim nastavio u 2022. godini.

U većini privrednih sektora, kompanije koje su učestvovale u IFO-voj anketi izjavile su da će se njihova poslovna situacija najvjerovatnije vratiti u normalu za osam ili devet mjeseci. Oporavak će vjerovatno biti najsporiji u vazduhoplovstvu, gdje bi trebalo da traje 16 mjeseci.

Turističke agencije i tur-operatori, kompanije za usluge smještaja, restorani i ugostiteljska preduzeća, kao i automobilska industrija, takođe očekuju sporiji oporavak u odnsu na prosjek.

Svi scenariji pretpostavljaju postepeno ublažavanje blokade rada, počev od kraja aprila.

Procjenjuje se da će privredni pad tokom perioda restriktivnih mjera u prosjeku iznositi oko 17 procenta. Ove procjene se temelje na detaljnim podacima o ekonomskoj proizvodnji za prvo tromjesečje i statističkim pokazateljima o proizvodnji, prodaji i spoljnoj trgovini za mart, precizira IFO institut u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije