Analize

Pratite nas na Google news

Lagard: Najgore prošlo, spremiti se za drugi talas

Lagard: Najgore prošlo, spremiti se za drugi talas
Foto: Arhiva | Lagard: Najgore prošlo, spremiti se za drugi talas
Tanjug

Evrozona je "vjerovatno prošla" najgori dio ekonomske krize izazvane pandemijom virusa korona, izjavila je danas predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard, pozivajući vlasti da se pripreme za mogući drugi talas.

"Vjerovatno smo prošli najnižu tačku, i to kažem s izvjesnom strepnjom jer bi, naravno, moglo da dođe do ozbiljnog drugog talasa", rekla je Lagardova na jednom onlajn događaju, prenosi Rojters.

ECB je danas objavila izvještaj prema kojem je kreditiranje kompanija iz evrozone nastavilo rast u maju, jer se preduzeća pojačano oslanjaju bankarske zajmove za likvidnost, premošćavanje problema izazvanih pandemijom i za ponovno pokretanje poslovanja.

Kreditiranja nefinansijskih korporacija poraslo je u maju za 7,3 posto u odnosu na rast od 6,6 procenata prethodnog mjeseca, što je najviša stopa od početka 2009.

Rast zajmova odobrenih domaćinstvima ostao je stabilan na tri odsto.

Mada se prvobitno činilo da će pristup bankarskim kreditima biti pooštren, mnoštvo vladinih i mjera centralne banke, od državnih garancija do blažih pravila kolaterala, poduprle su kreditiranje.

Samo prošle nedjelje, ECB je pozajmila 1,3 biliona evra bankama po kamatnoj stopi od minus jedan posto, pod uslovom da banke dio tih sredstava plasiraju u realnu ekonomiju.

Godišnja stopa rasta novčane mase M3 u evrozoni ubrzala je na 8,9 posto sa nivoa od 8,2 procenta, nadmašivši prognoze iz ankete Rojtersa da će iznositi 8,6 odsto.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije