Analize

MMF: Korona smanjuje šanse zemalja u razvoju

MMF: Korona smanjuje šanse zemalja u razvoju
Foto: Ilustracija | MMF: Korona smanjuje šanse zemalja u razvoju

VAŠINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) zadržao je prognozu globalnog rasta od šest odsto u 2021. - istovremeno povećao je izglede za SAD i druge vodeće ekonomije, a smanjio za zemlje u razvoju koje se bore sa rastućim brojem zaraženih virusom koron.

"Gotovo 40 odsto stanovništva u naprednim ekonomijama potpuno je vakcinisano u poređenju sa 11 odsto na tržištima u razvoju te malim dijelom u zemljama u razvoju sa niskim prihodima", ističe glavni ekonomista MMF-a Gita Gopinat.

Razlika između te dvije grupe zemalja uglavnom se zasniva na boljem pristupu vakcinama protiv Kovida-19 i kontinuiranoj fiskalnoj podršci u naprednim ekonomijama, dok se zemlje u razvoju suočavaju sa problemima na oba ta fronta, navodi MMF.

MMF je značajno povećao svoje prognoze za SAD, za koje sada očekuje da će "porasti" na sedam odsto u 2021. i 4,9 odsto u 2022.

Prognoze se zasnivaju na pretpostavci da će američki Kongres odobriti prijedlog američkog predsjednika Džoa Bajdena za otprilike 4.000 milijardi dolara kao potrošnju za infrastrukturu, obrazovanje i podršku porodicama.

MMF je najviše povećao prognoze za Veliku Britaniju te podigao procjenu rasta za ovu godinu za 1,7 procentnih bodova na sedam odsto.

Za evrozonu Fond predviđa znatno manji rast od 0,2 procentna boda za 2021, dok je za Japan smanjena prognoza za 0,5 postotnih bodova, što je rezultat većeg broja zaraženih te strožih ograničenja u prvoj polovini godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije