Analize

Nema oporavka privrede SAD dok korona ne bude pod kontrolom

Nema oporavka privrede SAD dok korona ne bude pod kontrolom
Foto: Tanjug/AP | Nema oporavka privrede SAD dok korona ne bude pod kontrolom

Potpuni oporavak ekonomije SAD neće se dogoditi sve dok američki narod ne bude siguran da je epidemija novog korona virusa stavljena pod kontrolu, izjavio je danas predsjednik Federalnih rezervi Džerom Pauel u obraćanju poslanicima u Kongresu.

"Dok javnost ne bude ubijeđena da je bolest zauzdana, potpuni oporavak nije vjerovatan", rekao je Pauel pred Odborom za bankarstvo američkog Senata, dodajući da se SAD suočavaju s neizvjesnim, neujednačenim i dugotrajnim ekonomskim oporavkom od krize u vezi s koronom, prenosi Rojters.

FED je prošle nedjelje zadržao kamatne stope na nepromijenjenom nivou, blizu nule, i jasno stavio do znanja da planira višegodišnje vanredne podsticaje.

"Što duže traje pad aktivnosti to su veće šanse za dugoročnu štetu od trajnog gubitka radnih mjesta i zatvaranja preduzeća", rekao je Pauel.

Kongres je do sada odobrio gotovo tri biliona dolara finansijskih olakšica, uključujući direktne uplate pomoći domaćinstvima i program zajmova za mala preduzeća uz mogući oprost duga, dok je FED sproveo niz operacija ubrizgavanja hiljada milijardi dolara u ekonomiju.

"Ako se virus ne obuzda i ne napravi zaoket, privredni pad bi mogao dodatno da produbi jaz u ekonomskom blagostanju, koji je dug period privredne ekspanzije uspio u određenoj mjeri da suzi", dodao je Pauel.

Zvaničnici FED-a trenutno procjenjuju da američki bruto domaću proizvod pasti za 6,5 posto u 2020. godini i da će se povećana nezaposlenost zadržati nekoliko godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije