Analize

Pratite nas na Google news

Neto gubitak Lufthanze 2,1 milijardu evra u prvom kavratalu

Neto gubitak Lufthanze 2,1 milijardu evra u prvom kavratalu
Foto: Ilustracija | Neto gubitak Lufthanze 2,1 milijardu evra u prvom kavratalu
Tanjug

FRANKFURT - Njemačka avio-kompanija Lufthanza iskazala je neto gubitak u prvom tromjesečju u iznosu od 2,1 milijarde evra (2,35 milijardi dolara) zbog smanjenja vrijednosti aktive, usljed pandemije korona virusa koja je pogodila sektor putovanja.

U istom periodu prošle godine, Lufthanza je zabilježila neto gubitak od 342 miliona evra, prenosi Rojters.

Na ovogodišnji negativan rezultat u prvom kvartalu uticao je otpis 266 miliona evra vrijednosti flote, smanjenje knjigovodstvene vrijednosti Lufthanzinog preduzeća za ketering “LSG Severna Amerika” za 100 miliona evra, kao I optis vrijednosti njene podružnice Jurovings za 57 miliona, saopštila je danas njemačcka kompanija.

Lufthanza, koja je prizemljila gotovo sve svoje avione u špicu pandemije korona virusa, u aprilu je prvo izvijestila da gubitak prije kamate i poreza u prva tri mjeseca 2020. godine iznosu 1,2 milijarde evra.

Nadzorni odbor kompanije je u ponedjeljak preporučio akcionarima da prihvate paket državne pomoći od 9,0 milijardi evra, koji je Evropska komisija uslovila time da Lufthanza ustupi rivalima neke svoje slotove na aerodromima.

S tim paketom pomoći, njemačka vlada će preuzeti 20 odsto udjela u avio-kompaniji, što bi u slučaju pokušaja preuzimanja moglo da poraste na 25 procenata plus jedna akcija, i dobiće dva mjesta u Nadzornom odboru.

Lufthanza će morati da se u korist konkurenata odrekne do 24 mesta za polijetanje i slijetanje na svojim maticnim aredostomima u Frankfurtu i Minhenu.

Analitičari predviđaju da će nacionalni avio-prevoznik biti uklonjen iz indeksne korpe najlikvidnijih akcija Frankfurstke berze, DAKS, čiji je Lufthanza član od uspostavljanja te korpe 1988. godine.

Operator frankfutskog tržišta kapitala, Dojče Berza, očekuje da će odluka o uklanjanju biti objavljena već danas.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije