Analize

Pandemija i globalizacija: Evropa se vraća kući

Pandemija i globalizacija: Evropa se vraća kući
Foto: Tanjug/AP | Pandemija i globalizacija: Evropa se vraća kući

Strahujući da su narušili njihovu bezbjednost prekomjernim oslanjanjem na Kinu, evropski političari ističu da se proizvodnja mora vratiti u EU, navodi briselski portal Politiko.

Kako se kriza sakorona virusom produbila, komesar EU za unutrašnje tržište Tijeri Breton priznao je da je Evropa možda otišla predaleko u globalizaciji i postala previše zavisna od jedne zemlje, jednog kontinenta, piše briselski portal i dodaje da je njemačka kancelarka Angela Merkel rekla da pandemija otkriva potrebu za "određenim suverenitetom ovdje" dobijenim preko stuba domaće proizvodnje.

Za one koji su tvrdokorni to znači povratak globalizacije, navodi Politiko.

Za mnoge lidere EU najveće razočarenje u aktuelnoj krizi bila je nesposobnost Evrope da napravi maske za lice ili osnovne hemikalije potrebne za lijekove, piše briselski portal.

Medicinske sestre u bogatim zemljama poput Italije, Španije, pa čak i Sjedinjenih Američkih Država koje su nosile vreće za smeće zbog nedostatka zaštitnih odijela pokazale su svu krhkost međunarodnih lanaca snabdijevanja, navodi Politiko.

Prepirke u vezi s medicinskom opremom nanijele su bolan udarac zagovornicima teorije komparativne prednosti, koja se nalazi u osnovi globalizacije, ocjenjuje briselski portal.

"Moramo naučiti lekcije iz krize", rekao je njemački ministar ekonomije Peter Altmajer za Politiko.

"Na primjer, kada je riječ o pitanju zavisnosti od samo jednog dobavljača ili samo jednog regiona", naveo je.

Ponovno vraćanje proizvodnje u zemlju se pojavilo na političkom planu, čak i prije nego što je virus prisilio zemlje na usvajanje restriktivnih mjera, ističe Politiko.

Krajem prošle godine francuski ministar ekonomije Bruno le Mer kritikovao je proizvođače automobila Pežo i Reno zbog proizvodnje vozila u Maroku, Sloveniji i Turskoj.

Sopstvena industrijska strategija EU, pokrenuta prošlog mjeseca, takođe je identifikovala potrebu da se što bolje iskoristi lokalizacija kao prilika za povratak proizvodnje u EU u nekim sektorima, navodi briselski portal.

Međutim, bespomoćni odgovor u vezi s medicinskim potrebama prenio je raspravu na praktičniji nivo i Francuska i Njemačka brzo su identifikovale farmaceutski sektor kao ključno područje gdje ponovno vraćanje proizvodnje u zemlju ima smisla, piše Politiko.

Ono što je možda najjači znak promjene evropskog razmišljanja jeste to što se Merkelova u ponedjeljak pridružila svom francuskom kolegi Makronu pozivajući na ekonomski suverenitet Evrope.

Tradicionalno liberalna liderka je navela da je kriza jasno stavila do znanja da zemlje EU moraju da definišu skup evropskih strateških sposobnosti.

Nedostatak koordinacije u Evropi bio je u izrazitoj suprotnosti s azijskim tigrovima, čije su fabrike u roku od nekoliko dana napravile milione maski, kao i setove za testiranje koji su im omogućili da kontrolišu virus u čemu navodni bogati svijet - Evropa i SAD vidno nisu uspjeli, ocjenjuje Politiko.

Evropljani su pokušali da ih sustignu, pa je tako proizvođač automobila Seat saopštio da je počeo da proizvodi respiratore u svojoj fabrici, a predsjednik Francuske najavio prošle sedmice da će grupa francuskih kompanija povećati proizvodnju maski i ventilatora, zaključuje briselski portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije