Analize

Pogoršano poslovno raspoloženje njemačkih poslodavaca

Pogoršano poslovno raspoloženje njemačkih poslodavaca
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Pogoršano poslovno raspoloženje njemačkih poslodavaca

Poslovno raspoloženje direktora kompanija u Njemačkoj pogoršalo se ovog mjeseca, pri čemu je indeks poslovne klime, koji izračunava ekonomski institut IFO, pao u novembru na 90,7 poena sa oktobarskog nivoa od 92,5 poena.

Do pada je došlo prije svega zbog znatno pesimističnijih očekivanja njemačkih poslodavaca u pogledu budućnosti, ali su i njihove ocjene o trenutnoj poslovnoj situaciji malo pogošane, navodi se u saopštenju IFO instituta dostavljenom Tanjugu.

Drugi talas virusa korona ukočio je ekonomski oporavak Njemačke i povećao poslovne neizvjesnosti, konstatuje institut iz Minhena.

Jedina svijetla tačka njemačke ekonomije je ovog mjeseca proizvodni sektor, gdje se poslovna klima poboljšala, budući da su kompanije ocijenile svoju trenutnu situaciju znatno boljom. Bilježe rast broja pristiglih porudžbina, mada sporije nego prošlog mjeseca. Međutim, njihova poslovna očekivanja za naredne mjesece mnogo su manje optimistična nego ranije.

Indeks poslovne klime u njemačkom uslužnom sektoru je pao u novembru i, prvi put od juna, vratio se na negativnu teritoriju. Procjene trenutne situacije su mnogo manje pozitivne nego što su bile. Štaviše, osjetno je porastao broj kompanija koje su izrazile pesimizam u pogledu očekivanja za naredne mjesece. Indeks poslovnog sentimenta u hotelijerstvu i ugostiteljstvu se doslovno sunovratio, navodi IFO.

Pogoršanje poslovne klime je zabilježeno i u trgovini. Kompanije u ovoj oblasti su u novembru bile manje zadovoljne svojom trenutnom situacijom, a njihova buduća očekivanja su vrlo sumorna. Trgovci posebno ističu da se suočavaju s posustajanjem poslovanja.

U građevinarstvu, indeks je djelimično oslabio. Procjene građevinskih kompanija o njihovoj trenutnoj poslovnoj situaciji su nešto bolje nego prethodnog mjeseca, ali su njihova očekivanja pesimističnija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije