Analize

Privredni pad SAD 32,9 posto u drugom kvartalu

Privredni pad SAD 32,9 posto u drugom kvartalu
Foto: Tanjug/AP | Privredni pad SAD 32,9 posto u drugom kvartalu

Bruto domaći proizvod Sjedinjenih Država pao je za 32,9 posto u periodu april - jun na godišnjem nivou, prema današnjim preliminarnim podacima Ministarstva privrede, javlja CNBC.

Ekonomisti koje je anketirala komapanija Dau Džons predviđali su pad od 34,7 procenata, usljed negativnih ekonomskih uticaja pandemije virusa korona.

Ovo je, dodaje američka televizija, najgori pad ikada, na nivou onog zabilježenog sredinom 1921. godine.

Na pad BDP-a uticalo je oštro smanjenje lične potrošnje, izvoza, zaliha, investicija, potrošnje država i lokalnih samouprava, usljed mjera ekonomskog zatvaranja radi sprečavanja širenja bolesti COVID-19.

Lična potrošnja, koja je ranije činila otprilike dvije trećine ukupne ekonomske aktivnosti SAD, potonula je za 25 posto u drugom tromjesečju, pri čemu u tome najveći udio otpada na usluge.

S padom investicija u zalihe predvodili su trgovci motornim vozilima, a znatan udarac pretrpjeli su i potrošnja na opremu i investicije u nove stambene objekte.

Cijene za domaće kupovine, ključni pokazatelj inflacije, pale su za 1,5 odsto u navedenom periodu u poređenju s rastom od 1,4 procenta u prvom kvartalu, kada je BDP pao pet procenata. Indeks cijena proizvoda za ličnu potrošnji pao je za 1,9 procenata nakon prigušenog rasta od 1,3 posto u prvom tromjesečju.

Lični prihodi su u izvještajnom periodu porasli veikim dijelom zahvaljujući državnoj pomoći građanima zbog pandemije virusa korona.

Lična primanja su po sadašnjem kursu dolara više nego ušestostručena, i iznosila su ukupno 1,39 biliona dolara, dok je raspoloživi lični dohodak porastao za 42,1 posto, na 1,53 biliona dolara.

Uprkos tome, lični rashodi su pali za 1,57 biliona dolara, najvećim dijelom usljed pada potrošnje na usluge.

Uvoz je imao pozitivan doprinos od 10 odsto u ukupnom privrednom rezultatu, nadoknađujući pad izvoza od 9,4 procenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije