Analize

Rupa u budžetu Austrije, zdravstevno osiguranje udvostručilo gubitke

Rupa u budžetu Austrije, zdravstevno osiguranje udvostručilo gubitke
Foto: Tanjug/AP | Rupa u budžetu Austrije, zdravstevno osiguranje udvostručilo gubitke

Od početka krize zbog virusa korona bilo je jasno da će pandemija ostaviti jasan trag u budžetu Austrije, ali na osnovu situacije nisu bile moguće tačne prognoze, no sada aktuelni brojevi pokazuju razmjere "rupe" u budžetu.

Ministarstvo finansija u prvoj polovini ove godine bilježi minus od 11 milijardi evra. U prvih šest mjeseci su prihodi države iznosili 32 milijarde evra, a rashodi 43 milijarde evra, navodi austrijski radio "Oe1".

Poređenja radi, u istom periodu prošle godine Austrija je imala još otprilike uravnotežen bilans. Ogromna rupa u budžetu izazvana je prije svega manjim prihodima od poreza, kao i rastućim izdacima usljed krize zbog korone.

Samo prihodi od poreza na primanja su, u poređenju sa prošlom godinom, pali za milijardu evra. Istovremeno su izdaci rasli, pa je tako samo za skraćeno radno vrijeme usljed virusa korona potrošeno tri i po milijarde evra. Uz to država je imala dodatne izdatke za dodatke na nezaposlenost, socijalnu pomoć, razne fondove za pomoć, ali i nabavku zaštitne opreme.

Deficit Zdravstvenog osiguranja Austrije (OeGK) se, usljed krize uvezi s virusom korona, gotovo više nego udvostručio.

Računa se da će za ovu godinu gubici OeGK dostići 447 miliona evra, proizlazi iz procjena.

U februaru, prije pandemije, još se očekivalo da će deficit u kasi OeGK iznositi "samo" 175 miliona evra.

Inače, u ovu procjenu nisu ušla odložena plaćanja doprinosa kompanija, koja se, u ukupnom socijalnom osiguranju, procjenjuju na oko 1,1 milijardu evra.

Za sada je neizvjesno koliko će tih doprinosa, koji su odloženi ostati neplaćeno na osnovu stečaja kompanija.

Deficit OeGK, prema prognozama, narednih godina nastaviće da raste.

Tako se za iduću godinu očekuje stagnacija gubitaka na 444 miliona evra (prognoza od feberuara bila je na 178 miliona), a za 2022. se očekuje dalji rast na 614 miliona (februarska prognoza predviđala je gubitke u visini od 295 miliona).

Iako aktuelne prognoze deficita jasno ukazuju na drastičan rast OeGK na to reaguje time što tvrdi da stanje nije tako dramatično kao što je izgledalo prije dva mjeseca.

Tada je direktor Andreas Hus govorio još o gubicima između 600 miliona i jedne milijarde.

Istovremeno OeGK ističe da je hitno potreban novac iz državne kase, te su najavljeni razgovori s ministrom zdravlja i socijalna pitanja Rudolfom Anšoberom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije