Analize

Ugrožen opstanak petine kompanija u Njemačkoj

Ugrožen opstanak petine kompanija u Njemačkoj
Foto: Pixabay/Ilustracija | Ugrožen opstanak petine kompanija u Njemačkoj

Gotovo petina svih kompanija u Njemačkoj smatra da kriza pandemije virusa korona predstavlja prijetnju njihovom opstanku, pokazuje najnovije istraživanje IFO instituta o poslovnoj klimi.

Udio firmi koje osjećaju da su egzistencijalno ugrožene porastao je u februaru na 18,7 odsto sa novembarskog nivoa od 17,6 procenata, ali je neznatno manji nego u maju 2020, kada je iznosio 21,8 posto, navodi IFO u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

"Među glavnim privrednim sektorima, maloprodaja prednjači po evaluaciji rizika u februaru, gdje je 34,5 posto kompanija izrazilo bojazan da možda neće preživjeti, a slijede pružaoci usluga sa 26,3 posto", kaže Klaus Vohlrabe, šef u anketnom sektoru instituta iz Minhena.

Sektori u kojima je broj kompanija koje se osjećaju ugroženima ispod prosjeka bili su trgovina na veliko sa 12,8 procenata, proizvodnja sa 7,5 posto i građevinarstvo sa 3,6 odsto.

"Kompanije s problemima likvidnosti naročito strahuju za svoju budućnost", dodaje Vohlrabe.

Ta strahovanja su najveća u turističkoj industriji sa udhelom 83,7 odsto kompanija, u hotelijerstvu sa 82,3 odsto i restoranima i ugostiteljstvu sa 72,3 odsto. Prate ih firme iz dhelatnosti iznajmljivanja i zakupa sa 33,3 posto, proizvodnja pića sa 27,3 odsto, te oglašavanje i istraživanje tržišta sa 24,4 procenta.

Nasuprot tome, najmanju dozu straha iskazali su: mašinska industrija sa 5,6 odsto, elektroindustrija (4,4%), hemijska industrija (3,9%), automobilska industrija (2,3%), pravni i poreski konsultanti (1,2%) i farmaceutska industrija sa stopom od 0,9 procenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije