Analize

Pratite nas na Google news

Visoki zvaničnik EU: Evrozona se može raspasti

Visoki zvaničnik EU: Evrozona se može raspasti
Foto: Pixabay/Ilustracija | Visoki zvaničnik EU: Evrozona se može raspasti
N.N.

Recesija koja je posljedica virusa korone postaje sve dublja, prijeti čak i raspad evrozone, izjavio je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni u intervjuu "Veltu".

Đentiloni je naglasio da ekonomije Italije, Francuske i Španije padaju za 10-11 odsto, a Danske, Poljske, Švedske ili Njemačke - za četiri do šest odsto.

"Posljednji ekonomski podaci upozoravaju: recesija je dublja, nego što se očekivalo, ekonomski razvoj država u evrozoni postaje neravnomjerniji, nego što je prognozirano u proljeće. To o čemu smo uvijek upozoravali se potvrđuje: recesija zbog COVID-19 prijeti raspadu evrozone", rekao je evropski komesar.

Po njegovim riječima, države EU treba u najkraćem roku da dogovore plan obnove ekonomije radi jačanja povjerenja u nacionalnu ekonomiju.

Ranije je Evropska komisija predstavila prijedlog osnivanja fonda za spasavanje EU u visini od 750 milijardi evra. Kako je planirano, države članice Unije će dobiti pomoć u vidu grantova (do 500 milijardi evra). Ovaj prijedlog će Evrokomisija podnijeti državama članicama EU i Evropskom parlamentu. On se može i mijenjati.

Svjetska zdravstvena organizacija je u martu objavila pandemiju virusa korone. Prema posljednjim podacima SZO, u svijetu je otkriveno više od 12,1 milion slučajeva, dok je više od 551.000 ljudi preminulo.

(Sputnik.news)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije