Analize

Zapošljavanje u SAD naglo usporilo u aprilu

Zapošljavanje u SAD naglo usporilo u aprilu
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Zapošljavanje u SAD naglo usporilo u aprilu

Američki poslodavci su otvorili u aprilu 2021. samo 266.000 radnih mjesta, prema današnjim podacima Ministarstva rada SAD, što je neuporedivo manje nego u martu i znak da preduzeća ne uspijevaju da nađu dovoljno radnika dok se ekonomski oporavak zahuktava.

Ministarstvo je takođe revidiralno naniže podatak o novootvorenim radnim mkestima u martu na 770.000 sa prvobitno objavljene cifre od 916.000 radnih mjesta, prenosi Rojters.

To znači da je zaposlenost za 8,2 miliona radnih mjesta ispod maksimuma zabilježenog prije pandemije, u februaru 2020, dodaje britanska agencija.

Prije dvanaest mjeseci, američka ekonomija je izgubila rekordnih 20.679 miliona radnih mjesta, zbog mjera zatvaranja prodavnica neegzistencijalne robe, restorana i preduzeća čija djelatnost nije od krucijalnog značaja, kako bi usporila prvi talas kovida-19.

Stopa nezaposlenosti u SAD je porasla na 6,1 odsto u aprilu sa šest procenata u martu.

Uprkos naglom usporavanju zapošljavanja prošlog mjeseca, američko tržište rada se poboljšava. Stopa učešća radne snage, ili udio Amerikanaca u radnoj dobi koji imaju posao ili ga traže, popeo se na 61,7 posto u aprilu sa nivoa od 61,5 procenata u martu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije