Programi

Banjaluka i Republika Srpska dobijaju prvi naučno tehnološki park

Banjaluka i Republika Srpska dobijaju prvi naučno tehnološki park
Foto: Ustupljena fotografija | Banja Luka i Republika Srpska dobijaju prvi naučno tehnološki park

Kao što smo najavili prošle sedmice, Nezavisne novine prate emisije koje pokazuju digitalnu i tehničku zrelost naših preduzeća i ustanova u posebnom serijalu pod nazivom "Forward talks".

U prvoj emisiji Forward razgovora za 2021. posjetili smo Ministarstvo za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske. Razgovorali smo u vezi prvog Naučno tehnološkog parka u RS.

Zahvaljujući zajedničkim ulaganjima Ministarstvo za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Univerziteta u Banjaluci, Srpska će dobiti prvi naučnotehnološki park. Park će biti izgrađen u Kampusu Univerziteta, a tehničku pomoć u izradi odgovorajućih idejnih i tehničkih studija izvodljivosti za odabranu lokaciju pružio je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Ministarstvo za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske ušlo je u pregovore za grant i izradu glavnog projekta, a nakon završetka ovog posla, sljedeće godine bi trebalo da započenu radovi.

Budući objekat Naučno-tehnološkog parka sastojaće se od suterena, prizemlja i tri sprata, ukupne površine oko 7.500 metara kvadratnih. Ovaj prostor obezbijediće uslove za pružanje podrške i stručnih usluga, start-up timova/kompanija i odjeljenjima za istraživanje i razvoj stranih firmi.

Zamišljeno je da svaki sprat u budućem objektu bude cjelina u okviru koje su planirani prostori koji se funkcionalno uklapaju prema sadržaju i ciljnim grupama, a istovremeno obezbjeđuju njegovo optimalno korišćenje.

Srđan Bjelić je Rukovodilac Sektora za prodaju poslovnih rješenja u kompaniji Mtel a.d. Banjaluka. Učestvovao je u realizaciji i implementaciji više stotina telekomunikacionih i ICT projekata u privatnom i javnom sektoru BIH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije