Programi

Cyber sigurnost i akvizicije kompanija na tržištu

Cyber sigurnost i akvizicije kompanija na tržištu
Foto: Ustupljena fotografija | Cyber sigurnost i akvizicije kompanija na tržištu

U kojoj mjeri sigurnost na Internetu i svakodnevnom poslovanju zauzima važno mjesto, u nekoliko navrata smo navodili u prethodnom periodu.

Neizostavan segment u današnje vrijeme su Cloud usluge i korišćenje servisa na ovoj platformi.

S obzirom da je Cloud sistem na sve većoj razini korišćenja, omogućiti adekvatnu zaštitu predstavlja izazov i svakako će biti u narednom period akcenat zaštite ovih korisnika.

U prilog navedenom, prije nekoliko dana Google je najavio kupovinu firme za kibernetičku sigurnost “Mandiant”, a sve u cilju zaštite svojih Cloud korisnika. Vrijednost kupovine se procjenjuje na preko pet milijardi dolara.

Djelatnost firme koja će biti predmet kupovina fokusirana na cyber incidente i testiranja. U slučaju da regulatorna tijela odobre ovaj aranžman, kupovina bi se desila krajem tekuće godine.

Konkurenti na tržištu u ovom segmentu su Microsoft Azure i Amazon Web Services.

Google sa navedenom kupovinom, zauzeće, zasigurno jedno od vodećih mjesta u ovom segmentu rješenja.

Načelno, sajber bezbjednost, kao u privatnom životu, više ne može da se posmatra odvojeno od bezbjednosti u realnom svijetu. Šteta koja nastane kao rezultat ugrožavanjem bezbijednosti rada na Internetu ili samih elektronskih podataka vrlo je opasna i stvarna.

Kompanije izdvajaju ogromne količine novca na mrežne sigurnosne sisteme kao i na sisteme za kontrolu pristupa. Samo jedan uspješan sajber napad, može prilično da ugrozi bilo koje preduzeće ili veću kompaniju i da se manifestuje kroz finansijske gubitke koji su odmah odrazavaju na reputaciju.

U komšiluku, u Srbiji, krivična djela protiv bezbjednosti računarskih podataka, prema Krivičnom zakoniku Republike Srbije uključuju: oštećenje računarskih podataka i programa, računarska sabotaža, pravljenje i unošenje računarskih virusa, računarska prevara, neovlašćeni pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi podataka, sprječavanje i ograničavanje pristupa javnoj računarskoj mreži i neovlašćeno korišćenje računara ili računarske mreže.

Srđan Bjelić je Rukovodilac Sektora za prodaju poslovnih rješenja u kompaniji Mtel a.d. Banjaluka. Učestvovao je u realizaciji i implementaciji više stotina telekomunikacionih i ICT projekata u privatnom i javnom sektoru BIH. Autor je prve mobilne aplikacije “Nikolaj” za pretragu Svetinja SPC na području zemalja bivše Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije