Internet

"NashStore" - ruska prodavnica aplikacija

"NashStore" - ruska prodavnica aplikacija
Foto: N.N. | "NashStore" - ruska prodavnica aplikacija

Ruski programeri sprovode određene aktivnosti i grade aplikaciju koja će biti pandan "Google play store".

Online prodavnica "NashStore" u prevodu naša prodavnica namijenja je Android mobilnim telefonima. 

Naime, sankcije koje su na snazi, uključuju, između ostalog i obustavu usluga You Tube i Google play sa opcijama koje se zasnivaju na pretplatama i plaćanju.

S obzirom da bi "NashStore" morao imati opciju plaćanja, prema navodima, biće kompatibilan sa ruskom bankovnom karticom "Mir".

Ujedno, Google je prestao da sertifikuje pametne telefone pod okriljem ruske kompanije BQ i ostalih ruskih proizvođača sa Android sistemima. 

Na osnovu nastalih aktivnosti, pretpostavke su da će Huawei operativni sistem "Harmony"  imati sve veću primjenu na području Rusije, a koji bi u konačnici zamjenio Google operativni sistem.

Krajem prošlog mjeseca, pokrenuta je i aplikacija pod nazivom "Rosgram". Navedena aplikacija koristi se umjesto "Instagram-a" i uključuje opcije plaćenog pristupa za određene sadržaje.

U novonastaloj situaciju, Rusija se usmjerava više prema Kini, a Huawei se u ovom slučaju nameće se kao logičan izbor prilikom pristupa tehnološkim sistemima.

Međutim, cjelokupno stanje prilično je kompleksno, postoje i drugi proizvođači, te servisi koje su takođe pogođeni sankcijama. Značajan faktor su i regulative u domenu proizvodnje softvera, podrške, i određenih alata koji nisu u isključivom vlasništvu pojedinih proizvođača. 

ZTE i Huawei, prema procjenama, zauzimaju do 60% tržišta opreme bežične mreže, a ovom segmentu pojavljuje se Nokia i Ericsson. Što se tiče mobilnih uređaja u prvom kvartalu, zabilježena je rekordna prodaja Huawei mobilnih telefona u Rusiji. 

Nedostatak opreme i komponenti koje je prisutan u čitavom svijetu, dodatno predstavlja opterećenje za pojedine dobavljače. Zasigurno u narednom periodu, mreža, dobavljači, tehnološki projekti, softveri i apliakcije u manjoj ili većoj mjeri će biti promijenjeni na području Rusije. 


Srđan Bjelić je Rukovodilac Sektora za prodaju poslovnih rješenja u kompaniji Mtel a.d. Banjaluka. Učestvovao je u realizaciji i implementaciji više stotina telekomunikacionih i ICT projekata u privatnom i javnom sektoru BIH. Autor je prve mobilne aplikacije “Nikolaj” za pretragu Svetinja SPC na području zemalja bivše Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije