Programi

Industrijski softver (Microsoft, SAP...)

Industrijski softver (Microsoft, SAP...)
Foto: Contentstack | Industrijski softver (Microsoft, SAP...)

​Industrijski softver pronalazi sve veću upotrebu na globalnom IT tržištu. Sinergetske komponente u dijelu infastrukture, sigurnosti, prostora "u oblaku" na raspolaganju su većini kompanija i evidentan je sve veći broj krajnjih korisnika.

Ko su glavni igrači na tržištu?

Microsoft, SAP, Siemens, Amazon, Oracle, Synopsys, IBM, ABB, Candence Design Systems i drugi.

Krenimo redom, prošla godina donosi nam vodeću poziciju Microsofta u odnosu na prvoplasirani SAP u domenu industrijskog softvera prema cjelokupnom prihodu kako navodi iot-analytics.com.  Ovoj činjenici doprinosi prije svega alati Microsoft Dynamics i Azure. Od četrnaest analiziranih kategorija, Microsoft je pripalo šest liderskih pozicija kao što je Cyberbezbjednost, infrastruktura i usluge „u oblaku“, podaci i analitika, usluga na terenu, virutelizacija i IIOT platforme. Što se tiče SAP-a, već prepoznatljivi ERP, SCM, HT i CRM izvedbe, tako od četrnaest analiziranih kategorija, liderska pozicija odlazi na upravljanje imovinom preduzeća, životnim ciklusom proizvoda, usluga na terenu, upravljanje proizvodnim operacijama i lancem nabavke.

Oracle u svom prepoznatljivom liderskom segmentu, pojavljuje se kroz ERP i SCM sisteme. Više od osam godina, Oracle nudi SaaS (Software as a service) rješenja, što je omogućilo širu dostupnost i fleksibilniji način relaizacije servisa. Siemens je skoro krenuo u ponudu softvera kao usluge, a kao lider se pojavljuje u šest obuhvata, automatizacija el.dizajna, CAD, upravljanje mašinom, životnim ciklusom proizvoda, priizvodnim operacijama, te IIOT platforme.

Synopys u industriji čipova, zauzima lidersku poziciju EDA segmenta. IBM veliki dio isporuke zasniva na rješenjima u vezi imovine preduzeća, WebShare i sigurnosti, djeluje i kroz specijalizovane kompaniju „Kyndryl“ koja se bavi infrastrukturalnim poslovanjem.

Top 10 kompanija u 2021. godini, prema izvoru iot-analytics.com.

Procjenjuje se da će u periodu od pet godina, tržište i potrebe industrijskog softvrera biti udvostručene u odnosu na tržište OT hardwera.

Srđan Bjelić je Rukovodilac Sektora za prodaju poslovnih rješenja u kompaniji Mtel a.d. Banjaluka. Učestvovao je u realizaciji i implementaciji više stotina telekomunikacionih i ICT projekata u privatnom i javnom sektoru BIH. Autor je prve mobilne aplikacije “Nikolaj” za pretragu Svetinja SPC na području zemalja bivše Jugoslavije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije