BiH

Novo istraživanje javnog mnjenja Hrvata u BiH: Raste podrška Čoviću i HDZ-u

Novo istraživanje javnog mnjenja Hrvata u BiH: Raste podrška Čoviću i HDZ-u
Foto: Anadolija | Novo istraživanje javnog mnjenja Hrvata u BiH: Raste podrška Čoviću i HDZ-u
Uroš Vukić

MOSTAR - Dragan Čović, aktuleni član Predsjedništva BiH, ima povjerenje 68,2 odsto birača hrvatske nacionalnosti u trci za hrvatskog člana ove institucije, pokazuju to rezultati istraživanja Centra za politološka izstraživanja Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Istraživanje je provedeno od 4. do 7. septembra na uzorku od 1.000 ispitanika starijih od 18 godina. Istraživanje je rađeno na teritoriji FBiH na području osam kantona i to Hercegovačko–neretvanskog, Srednjobosanskog, Zapadno-hercegovačkog, Herceg-bosanskog, Zeničko-dobojskog, Posavskog, Tuzlanskog i Sarajevskog kantona.

U strukturi ispitanih bilo je 52 odsto muškaraca i 48 odsto žena.

Po tom istraživanju,  na drugom mjestu je kandidat HDZ-a 1990 Diana Zelenika koja ima podršku 7,9 odsto birača, a na trećem Željko Komšić, lider DF-a, kojeg podržava 1,7 odsto Hrvata. Boriša Falatar, kandidat Naše stranke i Jerko Ivanković-Lijanović, kandidat Narodne stranke radom za boljitak imaju podršku 0,9 odnosno 0,3 odsto. Prema rezultatima istraživanjima 21 odsto ispitanika nije se odredilo kome bi dalo podršku.

Što se tiče stranaka, ako bi se iz istraživanja izuzelo 19,8 neodlučnih, odnosno onih koji su rekli da još uvijek ne znaju za koga će glasati, koalicija predvođena HDZ-om osvojila bi 79,1 odsto glasova, HDZ 1990 sa partnerima 11,5 odsto glasova dok bi u tom slučaju HRS osvojio 3,4 odsto, a SDP BiH 2,2 odsto, a ostale stranke 3,8 odsto.


U odnosu na prethodno istraživanje podrška Čoviću i HDZ-u je porasla. To istraživanje pročitajte na OVOM LINKU


"Koalicija predvođena HDZ-om BiH uživa najveće povjerenje hrvatskih birača s 63,4 odsto podrške. Slijedi koalicija predvođena s HDZ 1990 s 9,2 odsto podrške dok druge stranke ne prelaze izborni prag od 3 odsto. Najbliži su HRS s 2,7 odsto i SDP s 1,8 odsto", navedeno je u istraživanju.

U koaliciji koju predvodi HDZ nalaze se još i HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP Ante Starčević, HDU BiH, HSS S. Radić, dok se u koaliciji sa HDZ 1990 nalaze još HSP BiH i HNL.

U istraživanju se navodi i da na pitanje: "Namjeravate li izići na opšte izbore 7. oktobra ove godine?, navodi da je 60,1 odsto ispitanih lica reklo da želi izaći, 17,5 odsto da neće i njih 22,4 odsto da ne zna hoće li izaći.

"Zanimljivo je primjetiti kako Dragan Čović, ima nešto veću podršku glasača od same liste predvođene HDZ-om BiH, dok Diana Zelenika ima nešto manju podršku od same liste predvođene njenom matičnom strankom HDZ 1990", navedeno je u istraživanju.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije