Društvo

Potresan snimak zemljotresa u Banjaluci iz 1969. godine

Potresan snimak zemljotresa u Banjaluci iz 1969. godine
Potresan snimak zemljotresa u Banjaluci iz 1969. godine

BANJALUKA - Snažan zemljotres, jačine 4,2 stepena po Rihteru i s procijenjenim intenzitetom u epicentralnoj zoni od šest stepeni Merkalijeve skale, zabilježen je juče u 1.03 u mjestu Ivanjska, 25 kilometara sjeverozapadno od Banjaluke. Povrijeđenih, ali ni oštećenja objekata nije bilo, ali evocirao je uspomene na razoran zemljotres koji je Banjaluku pogodio 1969. godine.

Bio je to potres jačine 8 stepeni po Merkalijevoj, ili 6 stepeni po Rihterovoj skali, koji se desio 27. oktobra 1969. godine. Počeo je neuobičajeno jakim „prethodnim udarom“, u noći 26. oktobra u 2:55 časova; podrhtavanje tla se nastavilo do 8:53. Zemljotres se zbio u 16:35. Hipocentar je bio 20 kilometara ispod grada.

Zemljotres je devastirao grad. Poginulo je 15 Banjalučana, a 1.117 ljudi je bilo teže i lakše povrijeđeno.

Materijalna šteta je bila ogromna. Potpuno je uništeno 86.000 stanova ili 3,7 x 106 metara kvadratnih stambene površine. Velika oštećenja nanesena su školskim (266), kulturnim (146), zdravstvenim (133), društvenim i objektima javne uprave administracije (152).

Privreda je pretrpjela značajne gubitke. Sva preduzeća su naredni period radila sa značajno smanjenim kapacitetima, a neka su u potpunosti prestala sa proizvodnjom.

Autobusi su iz Banjaluke odvezli osnovce i srednjoškolce koji su, skoro započetu, školsku godinu završili u raznim krajevima bivše Jugoslavije.

Ubrzo je počela rekonstrukcija i sanacija devastiranih objekata, obnovljena je gradska infrastruktura i počela brza urbanizacija.

Pogledajte video zapis iz tog vremena:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

EARTHQUAKE aka SECOND EARTHQUAKE HITS BANJA LUKA

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije