Banja Luka

Objavljene nikad viđene fotografije Banjaluke nakon razornog zemljotresa

Objavljene nikad viđene fotografije Banjaluke nakon razornog zemljotresa
Foto: Grad Banjaluka | Objavljene nikad viđene fotografije Banjaluke nakon razornog zemljotresa

BANJALUKA - Jedinstvene fotografije, njih 24, kao i arhivski filmovi, na kojima je prikazan grad nakon razornog zemljotresa, danas su nakon pola vijeka prvi put ugledali svjetlost dana u atrijumu Gradske uprave.

Multimedijalna izložba, koju je organizovalo Filatelističko društvo uz podršku grada, prva je u nizu manifestacija kojima će biti obilježeno 50 godina od katastrofalnog zemljotresa koji je razorio grad na Vrbasu 27. oktobra 1969. godine.

Goran Barać, autor ove postavke, kazao je da izložba ima veliki kuriozitet, jer nijedna fotografija i više od pola kadrova iz filmova nikada nisu napustili privatne kolekcije autora.

"Prvi dio izložbe fotografije, nastale od novembra 1969. do sredine marta 1970. godine, djelo su foto-amatera Ljubinka - Bate Smoljanovića, Radivoja Radanovića i Aleksandra Sjerikova", objasnio je Barać.

Dodaje da drugi dio izložbe obuhvata filmske kadrove snimljene na filmskoj traci od osam i 16 milimetara, koji su snimili gradski kino-amateri Smoljanović, Ivica Kurtović i Miodrag Šobot.

"Treći dio izložbe čine artefakti koje je Filatelističko društvo grada izdalo povodom 30. i 50. godišnjice zemljotresa, a koje čine prigodne koverte i žigovi", rekao je Barać.

Radivoj Radanović, jedna od autora izloženih fotografija, kazao je da kod kuće ima oko 50 fotografija razrušenog grada nastalih 1970. godine, te da ih često pokazujem unucima.

Neven Stanić, načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, kazao je da je ova izložba jedan od događaja kojim će biti obilježena godišnjica zemljotresa, te da je cilj da se njeguje istorija i da se pokažu promjene grada od zemljotresa do danas.

Svi zainteresovni će moći da vide ove jedinstvene fotografije i filmske kadrove u periodu od osam do 16 časova do 31. oktobra 2019.

Dodao je da će sutra biti otvorena izložba posvećena zemljotresu u Muzeju RS, a u subotu će u Banskom dvoru biti priređena izložba.

"Takođe u subotu ćemo imati i okrugli sto u organizaciji AGGF-a o zemljotresnim događajima na području grada", rekao je Stanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije