Zemljotres u Banjaluci

Sjećanje Tome Marića, banjalučkog novinara, na razorni zemljotres

Jako tutnjanje nas je zaglušilo, sve zgrade u Gospodskoj ulici počele su se ljuljati, a desetak sekundi, koliko je potresanje trajalo, činilo se kao pet sati. Sjećam se da mi je prva misao tada bila: "Da li je ovo došao kraj svijeta?"

Radojičić objavio svoju fotografiju nekoliko dana nakon zemljotresa

BANJALUKA - Od zemljotresa koji je razrušio Banjaluku prošlo je pola vijeka, a brojni Banjalučani se prisjećaju tih teških dana.

Vatrogasci u centru Banjaluke pokazili svoja umijeća

BANJALUKA - Vatrogasni kamioni s dizalicama, džipovi, bager i dronovi bili su jutros atrakcija na Trgu Krajine mnogim građanima, a posebno najmlađima.

Ibrahimbegović za "Nezavisne": Prvi zemljotres bio tokom utakmice Borca i Trešnjevka

Životinje kao da su znale šta će se desiti. Prije nego što se tlo zatreslo, nebo se smračilo, zaduvao je vjetrić i ptice su poletjele sa drveća. Ovim riječima je legendarni fudbaler banjalučkog Borca Muhamed Ibrahimbegović Fišer opisao trenutke koji su prethodili jednom od najtežih i najtužnijih momenata koje je Banjaluka doživjela u svojoj istoriji - razornom zemljotresu 27. oktobra 1969.

Priča Stojanke Koprivice, jedinog transfuziologa za vrijeme zemljotresa 1969.

Najbolje se sjećam hljeba koji nam je, dok smo radili u šatorima, donio dr Sreten Bošković, ispucalih zidova našeg centra i pacijenata koji su pristizali, prisjetila se Stojanka Koprivica, koja je davne 1969. godine onaj dan kada su se u Banjaluci zidovi rušili, a solidarnost jačala, bila jedini transfuziolog tadašnjeg Medicinskog centra.

Izložba u Banskom dvoru, svjedočanstvo o posljedicama zemljotresa

Tog 27. oktobra 1969. godine u 9.11 kuće su rušene kao kule od karata. Oblaci prašine natkrili su grad na Vrbasu, koji je za svega nekoliko sekundi pretvoren u jednu veliku nepreglednu ruševinu, a na licima ljudi, izuzev fizičkih povreda, očitavao se jedino strah. Sjećanja su to koja se posebno u oktobru uvijek vrate onima koji su tada živjeli u Banjaluci i bili svjedoci najrazornijeg zemljotresa, jačine 8,5 stepeni Merkalijeve skale, u istoriji ovog grada.

Džavid Gunić: Srećne okolnosti Banjaluku su spasile od veće tragedije

Džavid Gunić, danas penzioner, a za vrijeme zemljotresa jedan od dva potpredsjednika Skupštine opštine Banjaluka, čovjek je koji u živom sjećanju nosi 27. oktobar 1969. godine, ali i prethodni dan kada je ovaj grad pogodio manji zemljotres, kao i sve dane oporavka.

Živko Radišić bivši načelnik Banjaluke o zemljotresu 1969.

Živko Radišić je u vrijeme potresa bio u vrhu banjalučke gradske vlasti neposredno zadužen za saniranje posljedica. Godinama nakon potresa je kao načelnik nadgledao obnovu i, kako sam kaže, kumovao otvaranju nekih novih objekata, poput Banjalučkog univerziteta, bolničkog centra na Paprikovcu i nekoliko klinika i odjeljenja, među kojima su bili i dječje i zarazno odjeljenje.