Banja Luka

Pratite nas na Google news

Otvaranje izložbe "50 godina od zemljotresa u Banjaluci"

Otvaranje izložbe "50 godina od zemljotresa u Banjaluci"
Foto: Ilustracija | Otvaranje izložbe "50 godina od zemljotresa u Banjaluci"
Srna

BANJALUKA - Izložba "50 godina od zemljotresa u Banjaluci (1969-2019) autora Milenka Đorđevića biće večeras otvorena u Muzeju Republike Srpske.

Otvaranju izložbe prisustvovaće pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković, saopšteno je iz Ministarstva.

Banjaluka ove sedmice prigodnim memorijalnim programom obilježava pola vijeka od katastrofalnog zemljotresa, centralni događaj izložba "Zemljotres u Banjaluci - 1969, solidarnost, obnova i izgradnja" planiran je za subotu, 26. oktbora.

U okviru izložbe, na spoljašnjim zidovima Muzeja savremene umjetnosti biće postavljena instalacija drvenih stubova - djelo umjetnika Dragoslava Malinića, u znak sjećanja na 15 žrtava zemljotresa, saopšteno je iz Gradske uprave.

Tu izložbu u Banskom dvoru organizuju Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Arhiv Srpske i Udruženje arhivskih radnika.

Za subotu, 26. oktobar, najavljen je okrugli sto u organizaciji Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, u okviru kojeg će i Republički hidrometeorološki zavod imati prezentaciju o zemljotresima na području Banjaluke.

Obilježavanje 50 godina od katastrofalnog zemljotresa počelo je sinoć multimedijalnom postavkom o životu u razorenom gradu tokom jeseni 1969. i zime 1970. godine.

U zemljotresu koji je 27. oktobra 1969. godine potpuno razorio Banjaluku život je izgubilo 15 ljudi, a 1.117 je teže ili lakše povrijeđeno. Materijalna šteta bila je ogromna.

Na Trgu Krajine i danas se nalazi sat koji je prestao da kuca 27. oktobra 1969. godine u 9.11 časova, i podsjeća na razorni potres koji je zadesio Banjaluku prije pet decenija. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije