Ex -Yu

Bartoš: Spremaju Albance za rat sa Srbijom

Bartoš: Spremaju Albance za rat sa Srbijom
Foto: Ilustracija / Arhiva | Bartoš: Spremaju Albance za rat sa Srbijom

MOSKVA - SAD, uz pomoć kontingenta međunarodnih snaga Kfora predvođenih NATO-om, obučavaju kosovske Albance i pripremaju ih za posrednički rat protiv Srbije, rekao je dopisni član ruske Akademije Vojnih nauka Aleksandar Bartoš za "RIA Novosti".

On je to objasnio riječima:

"SAD i NATO trenutno vode politiku koja ima cilj da pripremi kosovske Albance za posrednički rat protiv Srbije i organizuju obojenu revoluciju u Srbiji. To je na kraju isprovociralo potpuno pravedan protest srpskog stanovništva Kosova i Metohije, a situaciju u pokrajini je dovelo do ivice vojnog sukoba", siguran je Bartoš.

Pritisak SAD nije ostao bez odgovora predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, dodao je i naglasio da nije slučajno da je vojska stavljena u stanje pripravnost i raspoređene jedinice na granici sa samoproglašenim Kosovom.

Situacija koja je eskalirala, prema njegovim riječima, rezultat je politike koju Zapad vodi prema Srbiji od kraja 90-ih, "bombardovanje Jugoslavije, ulazak NATO trupa na teritoriju Kosova i Metohije, formiranje kontingenta Kfora", podsjetio je Bartoš.

Na sjeveru autonomne pokrajine Kosova i Metohije juče je došlo do nemira, nakon što su nelegitimno izabrani gradonačelnici opština sa sjevera pokrajine odlučili da nasilno uđu u zgrade opština. Takozvani gradonačelnici su izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali, što je izazvalo oštar, ali miran protest Srba.

Ipak, u jednoj od opština - Zvečanu - došlo je do incidenta, nakon što su pripadnici Kfora upotrebili suzavac, a pripadnik ROSU policije zapucao iz vatrenog oružja.

Kao rezultat, povrijeđeno je više od 50 Srba, a Vojska Srbije je u najvišem stepenu borbene gotovosti. Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić pozvao je narod da se uzdrži od nasilja i da ne podliježe provokacijama i najavio da će tokom dana o situaciji na Kosovu i Metohiji razgovarati sa ambasadorima Kine i Rusije, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije