Ex -Yu

Kosovo i Metohija: "Kurti rekao da je spreman da razmotri održavanje novih izbora" (UŽIVO)

Kosovo i Metohija: "Kurti rekao da je spreman da razmotri održavanje novih izbora" (UŽIVO)
Foto: Tanjug | Kosovo i Metohija: Blinken naveo da je odluka Prištine eskalirala tenzije (UŽIVO)

ZVEČAN - Na sjeveru Kosova i Metohije noć je protekla mirno, incidenata nije bilo, a za danas se očekuje okupljanje većeg broja građana ispred opštinskih zgrada u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, oko kojih pripadnici Kfora razvlače bodljikavu žicu.

Ispred opštinskih zgrada od jutros su krenula okupljanja, kako je to juče i najavio bivši predsjednik Skupštine opštine Zvečan, Srđan Milosavljević.

Građani traže da se ROSU jedinice povuku sa sjevera Kosova i Metohije, da nelegalni gradonačelnici ne ulaze u opštinske zgrade i da iz pritvora budu pušteni Radoš Petrović i Dušan Obrenović, koji su prije dva dana uhapšeni.

Situacija na sjeveru Kosova i Metohije eskalirala je u petak, 26. maja, nakon što je policija samoproglašenog Kosova zauzela opštinske prostorije u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Policija je imala namjeru da omogući nelegalnim gradonačelnicima da preuzmu dužnost, nakon izbora koje su Srbi bojkotovali i na kojima je izlaznost bila manja od 3,5 odsto.

 

20.36 - Policija u Prištini tvrdi da su napadnuta njihova vozila

Jedan policajac je povrijeđen, a na dva vozila policije razbijena su stakla u popodnevnim časovima, u različitim vremenskim intervalima, kada su na sjeveru KiM osumnjičene osobe gađale tri policijska vozila.

Direkcija policije u Prištini saopštila je da je protest građana u blizini opština Leposavić, Zubin Potok i Zvečan u početku protekao mirno, ali su kasnije uslijedili napadi na službena policijska vozila.

"Takođe, tokom današnjeg protesta, pojedini mediji/novinari su opstruirani i napadnuti, a njihova vozila su oštetili pojedinci, kriminalne grupe. Ometanje novinara na dužnosti krši pravo na izražavanje, informisanje i slobodu štampe", dodaje se u saopštenju, prenosi RTS.

20.31 - Vučić: Pozivam na mir

18.26 - Guardian: Kurti rekao da je spreman da razmotri održavanje novih izbora

Prema pisanju britanskog Guardiana, premijer privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti rekao je da je spreman da razmotri održavanje prijevremenih izbora u opštinama sa srpskom većinom, prenosi RTS.

17.07 - Dvojici uhapšenih Srba na sjeveru KiM određen pritvor od 30 dana

Dvojici uhapšenih Srba Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću osnovni sud u Prištini odredio je pritvor od 30 dana, potvrdio je RTS-u advokat Dejan Vasić, branilac Petrovića.

Tužilac ih tereti da su navodno počinili više krivičnih dela, a između ostalih i za napad na ustavni poredak.

16.24 - Zvečan: Čeka se odluka Kfora o bezbjednosnim zahtjevima Srpske liste

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić uputio je Kforu zahtev da obezbijedi sve prilaze Zvečanu i gradske ulice u samom gradu, koji će Kfor razmotriti, saznaje izvještač Tanjuga.

Kako saznaje Tanjug, visoki oficir Kfora koji je učestvovao u pregovorima zatražio je od Rakića garancije da niko neće "vrijeđati pripadnike Kfora, dirati njihova vozila i zastave na vozilima" a pošto je predsjednik Srpske liste pružio tražene garancije, sada se čeka odluka Kfora.

Oficir Kfora je tokom pregovora potvrdio da će razgovarati sa svojim timom o zahtjevu Srpske liste pošto dobije garancije. Rakić je oficiru Kfora pružio tražene garancije i sada se čeka konačna odluka.

16.01 - Vučić zamolio Erdogana da iskoristi uticaj kako bi opstao mir u regionu

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa predsjednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, kojeg je upoznao sa hronologijom događaja na sjeveru KiM, koji su vodili u eskalaciju nasilja nad tamošnjom srpskom zajednicom.

Takođe je zamolio šefa turske države da upotrijebi ugled i uticaj svoje zemlje kako bi u regionu opstao mir i zavladala stabilnost.

14.51 - Borel poslije sastanka s Kurtijem: Potrebna hitna deeskalacija i dijalog

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel saopštio je danas, poslije sastanka u Bratislavi s premijerom samoproglašenog Kosova, Aljbinom Kurtijem, da je potrebna hitna deeskalacija na sjeveru Kosova i Metohije, rješenje kroz dijalog i povratak radu na sprovođenju postignutog sporazuma s Beogradom.  

Borel je napisao na Twitteru da se sa Kurtijem sastao u Bratislavi, gdje se održava globalni bezbjednosni forum, da bi razgovarali o tenzijama na sjeveru Kosova i Metohije.

"Trenutna situacija je opasna i neodrživa", istakao je Borel i naveo da je potrebna hitna deeskalacija situacije, postizanje rješenja kroz dijalog i povratak radu na sprovođenju postignutog sporazuma.

14.11 - Fon der Lejen: Nedavne tenzije zabrinjavajuće, poziv na vraćanje smirenosti

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen danas je, na bezbjednosnom forumu u Bratislavi, u dijelu govora posvećenom Zapadnom Balkanu, izjavila da su "nedavne tenzije" zabrinjavajuće.

"Nedavne tenzije su naravno zabrinjavajuće. Pozivam sve strane da se udalje od konfrontacije i da preduzmu mjere za vraćanje smirenosti", rekla je ona na forumu "GLOBSEC 2023". Fon der Lejen nije precizirala na koje tenzije misli.

Ona je u govoru, koji je najvećim dijelom bio posvećen krizi u Ukrajini, rekla da su "udarni talasi koje je poslao Putinov agresorski rat stigli i do naših šest partnera sa Zapadnog Balkana". 

14.08 - Policija samoproglašenog Kosova: U saradnji sa Kforom brinemo o bezbjednost tri opštine

Policija samoproglašenog Kosova saopštila je da i danas, u saradnji sa Kforom i nadležnim institucijama, "brine o bezbjednosti" tri opštine na sjeveru Kosova i Metohije - Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, gdje su nastavljeni protesti građana. 

Priznajući pravo na javna okupljanja putem mirnih protesta, policija se, kako se navodi u saopštenju, i danas stara po službenoj dužnosti "o održavanju javnog reda i mira", prenio je "Reporteri".

14.03 - Jovanović: Međunarodna zajednica ima kapacitet da urazumi Prištinu

Milan Jovanović iz Foruma za bezbjednost i demokratiju rekao je danas za "Tanjug" da je u ovom trenutku dijalog Beograd i Prištine pretrpio ozbiljan udarac i da se treba nadati nastavku dijaloga što bi bilo korisno za obje strane, a posebno za Srbiju.

Smatra da međunarodna zajednica ima kapacitet da urazumi Prištinu i da ona mora da pokaže jasnu manifestaciju svojih kapaciteta kako bi očuvala mir i stabilnost na Kosovu, što im je povjerio i UN, odnosno KFOR, koji je već to potvrdio nagovještajem slanja novog kontigenta od 700 vojnika.

Jovanović kaže da je zbog nereagovanja Aljbina Kurtija na zahtjeve da preduzme određene korake za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova, za Kosovo završena priča u vojnim vježbama "Defender" Europe".

Ističe da je za veću brigu sinoćnja izjava Aljbina Kurtija koja je data "CNN-u", u kojoj Kurti kaže, da on neće povući policiju sa sjevera Kosova, da ne bi demokratiju predao "crnim falangama".

13.59 - Hil: Priština će snositi posljedice jer nije poslušala savjete SAD

Ambasador SAD u Beogradu, Kristofer Hil izjavio je danas da će Priština snositi posl,edice jer nije poslušala sav,ete Sjedinjenih Američkih Država, da će se to odraziti na odnose sa Vašingtonom, ali da ni on nije upoznat sa svim detaljima.

On je to rekao novinarima u Beogradu i dodao da mora da se postigne napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, formiranju ZSO i nastavku dijaloga.

"Naš državni sekretar Entoni Blinken je jasno rekao da se suprotstavlja svim potezima koje je Kurti učinio što je u suprotnosti sa svim savjetima koje smo davali i Blinken je rekao da će to imati posljedice. Moramo da nastojimo da ne izgubimo kompas i pravac kretanja, a to je formiranje ZSO, normalizacija odnosa. Potrebno je da se region Blakana miri i da se nastavi u pravcu EU i evroatlanstskih integracija", rekao je Hil.

13.51 - Jakšić: Poslednji žuti karton za Kurtija od Amerikanaca 

Spoljno-politički komentator lista "Politika" Boško Jakšić kaže da je zaista teško objasniti Kurtijevo ponašanje, kao i da premijer samoproglašenog Kosova ovliko rizikuje svoju političku budućnost da je to neobjašnijvo. 

"On (Kurti) je već jedanput skinut sa vlasti zato što se suprotstavio Amerikancima, a već više nedjelja uvećava se rezervoar nestrpljenja u Americi zbog njegovog ponašanja, on ga ne koriguje. Upozorenja koje je dobio i do Blinkena, i otkazivanje učešća Kosova u zajedničkim manevrima, od odluke o zabrani putovanja, to je posljednji žuti karton koji je podignut Prištini, a prije svega Kurtiju. Ukoliko nastavi da se ponaša ovako, plašim se da je on na kraju svoje političke karijera jer on ne može da preživi sukobljavanje sa najvećim kosovskim savezikom od koga zavisi i budućnost nezavisnog Kosova", rekao je Jakšić za "Euronews Srbija".

S druge strane, dodaje Jakšić, zapad posebno Amerikanci, pokazuju sada da su, ipak, naučili neke lekcije iz "ovih balkanskih ujdurmi" i da sada na osnovu toga neće više da odugovlače i ponavljaju da trpe da im i Vučić i Kurti stalno poručuju da ih obaveze koje su prihvatili u Briselu ili Ohridu ne obavezuju", rekao je Jakšić.

13.45 - Kurti poručio: Ovoj fašističkoj rulji nećemo predati našu republiku

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je dodao da je rješenje za izlaz iz krize na sjeveru Kosova i Metohije "ili da se rulja vrati nazad u Srbiju ili da završi u kosovskim zatvorima". 

Nastavio je u istom tonu, kazavši:

"Ovoj fašističkoj rulji nećemo predati našu republiku", rekao je Kurti, prenosi "Kosovo Online".

Kurti, koji je doputovao u Bratislavu, iako je dan ranije rekao da je otkazao učešće na forumu u Slovačkoj, je naglasio da "dokle god se bijesna rulja nalazi na ulicama, koja prijeti da će napasti, specijalci moraju da budu u opštinskim zgradama", prenosi "b92".

"Naša policija radi veoma profesionalan posao, obučeni su od SAD i EU, zapadno su orijentisani i dobro znaju ljudska prava i nema povrede od strane naše policije", rekao je Kurti.

On je naveo da se sastao sa Borelom i Lajčakom.

"Rekao sam im kako bih imao razumjevanja da je ovo bio miran protest, ali ne za rulju koja puca i viče 'ubij, ubij' ",rekao je Kurti.

13.08 - "Uhapšeni Srbi nevini, ostajemo do ispunjenja naših zahteva"

Bivši gradonačelnik Zvečana, Dragiša Milović poručio je danas da su se Srbi opet okupili u velikom broju ispred zgrade opštine Zvečan i da će tu ostati do ispunjenja njihovih zaht,eva uz napomenu da žele da se na miran način sredi ova situacija.

Milović je, obraćajući se građanima okupljenim na, kako naglašava, mirnim i demokratskim demonstracijama ispred zgrade opštine Zvečan, podsjetio da je jedan od njihovih zahtjeva da se specijalne jedinice povuku iz te zgrade i da se što prije na slobodu puste uhapšeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović za koje, kako kaže, ima informaciju da su iz policijske stanice u Južnoj Mitrovici prebačeni u Prištinu gdje je trebalo da izađu pred sud u 12.00 časova.

"Znamo da su oni nevini, Radoš je bio okrenut leđima sa mnom, zato je naša poruka da se naši ljudi puste što pre, a mi smo ovde i ostaćemo do ispunjenja naših zahteva. Ovde među vama nema nikakvih ilegalnih struktura, nema organizovanih kriminalnih bandi, pripadnika tzv. Vagner grupe, mladića koji, kako kažu iz Prištine, žele da pale sve što nije srpsko. Ovde su građani naše opštine koji žive godinama i vekovima u Zvečanu, ovde su i naša braća iz Severne Mitrovice. Srbi ovde žive od 11. veka, zidine grada Zvečana o tome svedoče, ovi protesti nisu protiv Kfor-a, NATO-a i žalimo zbog nama nametnutih sukoba", kazao je.

12.31 - EULEKS: Pažljivo pratimo slučaj brutalno pretučenog Dušana Obrenovića

EULEKS pažljivo prati slučaj Srbina Dušana Obrenovića, koga je brutalno pretukla policija samoproglašenog Kosova prilikom hapšenja, saopštila je danas "Tanjugu" Kancelarija za štampu i javno informisanje Euleksa. Obrenović je jedan od četvorice Srba uhapšenih u Zvečanu tokom protesta Srba.

Tokom saslušanja o pritvoru Euleksovi posmatrači će moći da se raspitaju kod advokata o postupanju sa pritvorenikom, naveo je EULEKS.

Osim toga, Euleks preko svoje Jedinice za praćenje slučajeva nastavlja da pažljivo prati više od 60 slučajeva koji se odnose na kosovske Srbe ili eventualno utiču na odnose među zajednicama, istakao je Euleks.

Srbi  traže povlačenje specijalnih jedinica samoproglašenog Kosova sa sjevera KiM i da novi, albanski gradonačelnici izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali, ne ulaze u zgrade opština.

11.54 - Krieziu: Kurti danas u Bratislavi sa Borelom i Lajčakom

Premijer privremenih kosovskih vlasti Aljbin Kurti sastaće se danas u Bratislavi sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, izjavio je portparol vlade samoproglašenog Kosova u Prištini, Perparim Krieziu.

On je rekao da Kurti u Bratislavi učestvuje na Globalnoj bezbjednosnoj konferenciji, prenosi "Reporteri". Prema riječima Krieziua, Kurti će u Bratislavi boraviti jedan dan.

11.53 - Elek: Stanje Dragiše Galjaka kritično, nalazi se na jedinci intenzivne nege

Direktor Kliničko-bolničkog centra (KBC) u Kosovskoj Mitrovici dr Zlatan Elek izjavio je danas da je stanje Dragiše Galjaka (58) koji je u ponedeljak povređen u Zvečanu kritično i da se on i dalje nalazi na jedinici intenzivne njege.

"Tokom protekle noći je Dragiša Galjak primio dve jedinice krvi i njegovo stanje je i dalje kritično", rekao je Elek za "Tanjug".

On je podsjetio da je Galjak primljen sa dve prostrijelne rane u predjelu karlice i lijevog kažiprsta i da su povrede nastale upotrebom bojeve municije od strane pripadnika kosovske policije.

Elek je rekao da je poslije nemira u Zvečanu u Kliničko-bolničkom centru (KBC) u Kosovskoj Mitrovici zbrinuto 52 ljudi, a da je samo Galjak zadržan.

11.55 - Milović pozvao građane da budu mirni: Ne želimo da se ponovi sukob s KFOR-om

Srbima koji su okupljeni kod zgrade opštine Zvečan obratio se, u ime ljekara i medicinskog osoblja, bivši gradonačelnik Zvečana, Dragiša Milović, koji je pozvao građane na miran protest i da ne provociraju pripadnike KFOR-a, već da mirno i dostojanstveno nastave proteste, "dok Aljbin Kurti ne prestane sa okupacijom severa KiM i ne povuče specijalce".

Milović se zahvalio ljekarima i medicinskom osoblju što danonoćno pružaju pomoć svim građanima, bez obzira na nacionalnost i vjeru. Posebno im se zahvalio za pomoć koji su pružili prije dva dana, kada je bilo mnogo povrijeđenih.

Srbi ne žele da se ikada više ponovi dan kada je došlo do sukoba KFOR-a i građana, rekao je Milović.

Pozvao je građane da budu jedinstveni i ostave po strani partijske i lične podjele.

Zahvalio je na podršci počasnom građaninu opštine Zvečan, Novaku Đokoviću, na šta su građani odgovorili skandiranjem "Nole, Nole".

11.01 - "Izađi mala" ori se Zvečanom

10.37 - Vučević: Situacija na KiM visoko rizična, definisali smo crvene linije

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da je bezbjednosna situacija na sjeveru Kosova i Metohije visoko rizična zbog jednostranih, nezakonitih, neligitimnih odluka administracije u Prištini, i poručio da su definisane crvene linije.

Govoreći o tome koliki je bezbjednosni rizik u ovom trenutku na sjeveru Kosova i Metohije, ministar odbrane Srbije je za "RTS" rekao da je "veliki, verovatno najveći mogući".

"Ako bismo mogli to tako da rangiramo imajući u vidu ne samo ovo što se dešavalo prethodna dva dana, pre svega u ponedeljak, nego sve ono što se dešavalo nedeljama i mesecima unazad, na šta je zvanična Srbija upozoravala, predsednik Republike pričao i sa međunarodnim predstavnicima, ali i obaveštavao javnost u Srbiji kakav je mogući scenario i, nažalost, se to i desilo", rekao je Vučević.

Ukazao je da "put Aljbina Kurtija vodi ka eskalaciji, ka sukobima, povređivanju, pucanju i svim onim scenama koje smo videli, a koje ne želimo nigde da vidimo, posebno ne u našoj državi".

10.19 - Zećiri i danas u kancelariji u Čabri

Gradonačelnik Zubinog Potoka, Izmir Zećiri potvrdio je da i danas obavlja svoje dužnosti iz kancelarije za zajednice u selu Čabra, piše "Koha". On je i juče radio u ovoj kancelariji. Zećiri je za "Kohu" rekao da je situacija u Zubinom Potoku trenutno mirna.

Kao kandidat Demokratske partije samoproglašenog Kosova Zećiri je izabran za gradonačelnika na vanrednim lokalnim izborima 23. aprila, na kojima je osvojio 197 glasova. Ove izbore su bojkotovali Srbi.

09.52 Milosavljević: Čekamo informacije o uhapšenima, razvijena srpska zastava duga 250 metara

Srđan Milosavljević, bivši predsjednik Skupštine Opštine Zvečan ponovio je da su zahtjevi povlačenje specijalnih jedinica policije iz opština sa sjevera Kosova i Metohije.

"Da lažni gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština na severu Kosova i Metohije, da se naši neosnovano uhapšeni građani Radoš Petrović i Dušan Obrenović puste na slobodu, jer nisu krivi što su živi. Imamo informacije da su advokati na terenu i čekamo povratne informacije o tome da li će biti pušteni na slobodu", rekao je Milosavljević.

09.26 - Srbi razvili zastavu dugu 250 metara

Jutros se ispred zgrade opštine Zvečan okupio najveći broj Srba do sada, a oni su i razvili srpsku zastavu dugu čak 250 metara.

Pred zgardom opštine su i dalje pripadnici Kfora kao i specijalne policije samoproglašenog Kosova.

09.17 - Lajčak: Nije na NATO-u da ovo rješava i ne može, potrebno političko rješenje

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, ocijenio za "DW" da su događaji na sJeveru Kosova i Metohije apsolutno nepotrebna i nelogična eskalacija, ističući da je moguće samo političko rješenje, kroz postojeći dijalog.

Ukazao je da ne možemo imati normalizaciju i eskalaciju u isto vrijeme i istakao da je potrebno deeskalirati, vratiti se radu na normalizaciji, na implementaciji dokumenta.

Na pitanje da li će raspoređivanje dodatnih NATO snaga u regionu pomoći u deeskalaciji sukoba, Lajčak je rekao da to može se riješi samo politički, a to znači kroz postojeći dijalog.

"Dakle, jačanjem NATO-a jačaju i garancije da će biti spriječena dalja eskalacija, ali očigledno je da NATO ovo ne može da riješi - uz svo moje poštovanje prema NATO-u. Nije na NATO-u da ovo rješava, nama treba političko rješenje. I očigledno je da obje strane moraju da odrade svoj dio", naglasio je Lajčak.

08.29 Hovenijer: Prva sankcija za Kosovo otkazivanje zajedničkih vojnih vježbi

Američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer, rekao je da je otkazivanje učešća Kosova u vježbi "Defender Evropa 2023", prva posljedica za Vladu samoproglašenog Kosova, koja je odbacila pozive Vašingtona da deeskalira situaciju na sjeveru.

08.11 - Blinken: Odluka Prištine da silom obezbijedi pristup opštinama eskalirala tenzije

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je da je odluka vlade u Prištini, da prisilno pristupi opštinskim zgradama na sjeveru pokrajine, snažno i nepotrebno eskalirala tenzije. 

Blinken je pozvao sve strane da preduzmu hitne mere za deeskalaciju tenzija.

"Premijer Kurti i njegova vlada treba da obezbijede da izabrani gradonačelnici obavljaju svoje prelazne dužnosti sa alternativnih lokacija izvan opštinskih zgrada i da povuku policijske snage iz okoline", naveo je Blinken u saopštenju Stejt departmenta.

Od predsjednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije zatraženo je da "spuste bezbjednosni status oružanih snaga i pozovu Srbe na Kosovu i Metohiji da prestanu da izazivaju KFOR i uzdrže se od daljeg nasilja", naglasio je Blinken u saopštenju.

SAD su osudile, kako se kaže, neprihvatljivo nasilje protiv pripadnika KFOR-a, policije i novinara na Kosovu i Metohiji i pozvale Prištinu i Beograd da se odmah ponovo posvete uključivanju u dijalog koji vodi EU radi normalizacije odnosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije