Svijet

Analiza: Gdje su se sve zarazili Austrijanci

Analiza: Gdje su se sve zarazili Austrijanci
Foto: Tanjug/AP | Analiza: Gdje su se sve zarazili Austrijanci

BEČ - Agencija za zdravlje i bezbjednost namirnica (AGES) analizirala je gdje su se sve virusom korona zarazili stanovnici Austrije i došla do zaključka da se to dešava najčešće lokalno i u porodičnom okruženju.

Testovima i utvrđivanjem kontakata pogođenih AGES je uspjela da u 43 odsto slučaja zaraze u Austriji ustanovi u kojim specifičnim situacijama je došlo do zaraze.

"Sa 6. julom je 7.947 od ukupno 18.301 slučaja zaraze moglo da se dovede u vezu sa 749 utvrđenih klastera. Klasteri se mogu trenutno podijeliti u pet tipova. U svakom klaster tipu postoje klaster podgrupe na primjer aktivnosti u slobodno vrijeme, porodica, radno mjesta, starački dom", objašnjava AGES.

Od 25. kalendarske nedjelje ustanovljeni su prije svega klasteri u Salcburgu - sastanak Rotarijanaca (23 slučaja zaraze), u Gornjoj Austriji - dva klastera u dvije crkve sa 188 slučajevaa, u Donjoj Austriji - bolnica Nojnkirhen (25 slučajeva) i pojačani klaster vezan za povratak sa putovanja u zemlje zapadnog Balkana koji pogađa Beč, Donju Austriju, Gornju Austriju, Korušku, Burgenland, Tirol i Štajersku (ukupno 28 slučaja).

U 24,6 odsto slučajevaa zaraza se pripisuje domaćinstvu, što olakšava prekid širenja, jer se može lako riješiti određivanjem kućnog karantina. Po 17,8 odsto slučaja otpada na staračke domove i slične ustanove, kao i aktivnosti u slobodno vrijeme. Pored toga, 13,6 odsto zaraza dogodilo se na radnom mjestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije