Svijet

Australija otvorila granice za vakcinisane putnike nakon 18 mjeseci

Australija otvorila granice za vakcinisane putnike nakon 18 mjeseci
Foto: Tanjug/AP | Australija otvorila granice za vakcinisane putnike nakon 18 mjeseci

SIDNEJ - Australija je danas prvi put tokom pandemije virusa korona ublažila svoja ograničenja za međunarodna putovanja, omogućavajući pojedinim vakincinisanim građanima da slobodno putuju i mnogim porodicama da se ponovo okupe, što je izazvalo emocionalne zagrljaje na aerodromima.

Poslije više od 18 mjeseci nekih od najstrožih svjetskih graničnih politika u vezi sa virusom korona, milioni Australijanaca sada mogu slobodno da putuju bez dozvole ili potrebe za karantinom po dolasku u zemlju, prenosi agencija Rojters.

Iako će putovanja prvobitno biti omogućena samo australijskim državljanima, stalnim rezidentima i njihovim užim porodicama, ovim se aktivira plan za ponovno otvaranje zemlje za međunarodne turiste i radnike.

Putnici na prvim letovima iz Singapura i Los Anđelesa stigli su u Sidnej rano ujutru, a mnoge su dočekali uplakani prijatelji i rođaci koje nisu vidjeli nekoliko mjeseci.

Putnike je takođe dočekivalo osoblje avio-kompanija koji su držali transparente i poklanjali putnicima australijsko divlje cvijeće i čokoladni biskvit.

U Melburnu, vodeni top poprskao je avion “Singapur erlajnsa” u znak proslave povodom ukidanja ograničenja dok se kretao pistom nakon slijetanja.

Australija je prije 18 mjeseci zatvorila svoju međunarodnu granicu, zabranjujući stranim turistima i domaćim građanima da izlaze ili dolaze u zemlju osim ako im se ne odobri izuzeće.

U Australiji je od početka pandemije registrovano oko 170.500 infekcija i 1.743 smrtnih slučajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije