Svijet

Direktor ruskog centra "Vektor": Antitijela nastaju 14 dana nakon vakcine

Direktor ruskog centra "Vektor": Antitijela nastaju 14 dana nakon vakcine
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Direktor ruskog Centra "Vektor": Antitijela nastaju 14 dana nakon vakcine

Antitijela na virus korona nastaju dvije nedjelje nakon prvog primanja vakcine koju je razvio Državni naučni centar za virusologiju i biotehnologiju "Vektor", izjavio je generalni direktor centra Rinat Maksjutov.

"Četrnaestog dana već je formiran nivo antitijela koji se može detektovati. Ali zaštitni titar antitijela formira se nakon druge imunizacije. Interval između njih je 21 dan, oko nedjelju dana, dvije nedjelje nakon druge imunizacije", rekao je Maksjutov u filmu "Opasan virus. Vakcine" na televiziji "Rusija 1".

Direktor "Vektora" dodao je i da uz određene osobine imunog sistema, ako je čovjek preležao teži oblik Kovida-19, može razviti doživotni imunitet na infekciju.

Maksjutov je dodao da Centar "Vektor" planira da uvede u civilni promet dvije verzije svoje vakcine protiv novog virusa korona.

"Razvijali smo vakcine za prevenciju Kovida-19 na osnovu šest nezavisnih tehnoloških platformi. Odabrali smo dvije najperspektivnije varijante vakcine koje namjeravamo da pustimo u civilni promet", objasnio je on.

Direktor "Vektora" smatra da će ponovna vakcinacija protiv virusa korona vakcinom razvijenom u Državnom naučnom centru "Vektor" morati da se vrši najviše jednom u tri godine.

Ranije je Savezna služba za fitosanitarni nadzor (Rospotrebnadzor) saopštila da se planira da se postupak registracije vakcine protiv virusa korona koju je razvio Centar "Vektor" završi do 15. oktobra.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije