Svijet

Guteres: Čovječanstvo nije položilo test

Guteres: Čovječanstvo nije položilo test
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Guteres: Čovječanstvo nije položilo test

NJUJORK - Čovječanstvo nije uspjelo da položi test pandemije COVID-19, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Guteres.

On je na sastanku Savjeta bezbjednosti UN rekao da je pandemija "potpuna kriza" koja se na nepredvidive i opasne načine odvijala u pozadini visokih geopolitičkih tenzija i drugih globalnih prijetnji.

"Pandemija je jasan test međunarodne saradnje - test koji u suštini nismo položili. Virus je usmrtio gotovo milion ljudi širom svijeta, zarazio više od 30 miliona i ostaje u većoj mjeri izvan kontrole", poručio je Guteres.

Prema riječima Guteresa, posljedice pandemije, koja baca tamnu sjenku na svijet, rezultat su izostanka globalne pripremljenosti, saradnje, jedinstva i solidaronosti.

Guteres je naglasio da COVID-19 predstavlja i upozorenje koje treba da natjera ljude da reaguju.

"Nemamo izbora. Ili ćemo se udružiti u globalnim institucijama doraslim svrsi ili ćemo biti poraženi podijeljenošću i haosom", upozorio je Guteres.

Govoreći o finansijskoj podršci tokom pandemije, Guteres je podsjetio da su mnoge zemlje Globalnog juga ostavljene na cjedilu, bez finansijskih i praktičnih resursa, te da se mnoge zemlje sa srednjim prihodom suočavaju s velikim teretom duga u pokušaju da odgovore na posljedice širenja virusa korona, javio je TASS.

Guteres je dodao da članice UN treba da povećaju finansiranje Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, kako bi te organizacije mogle da pruže pomoć najugroženijim zemljama tokom pandemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije