Svijet

Italija, poslije godinu dana, u bijeloj zoni

Italija, poslije godinu dana, u bijeloj zoni
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Italija, poslije godinu dana, u bijeloj zoni

RIM - Cijela Italija je od danas postala "bijela zona", što znači da je opasnost od zaraze kovidom-19 minimalna i da se ukidaju mjere ograničenja, piše agencija Ansa.

Izuzetak je samo sjeverna pokrajina Vale d'Aosta, koja je još ovu sedmicu u režimu takozvane žute zone, što podrazumijeva da blage mjere ograničenja ostaju na snazi još sedam dana.

U cijeloj zemlji ukida se policijski sat, koji je bio na snazi od 23 do pet sati narednog dana.

Italija je još prošle godine uvela način opisa epidemiološke situacije zonama u boji, gdje je crvena označava najviši rizik od zaraze i najstrože mjere ograničenja, a bijela zona ukidanje antikovid mjera.

Na današnjoj sjednici vladin Naučno-tehnički komitet donijeće odluku da se, naredne sedmice, ukine obaveza nošenja zaštitnih maski na otvorenom.

Tim povodom list "Fanpejdz" piše "da će poslije godinu dana Italijani moći slobodno da dišu".

Ali građani su nestrpljivi i već se, na ulicama, mogu vidjeti mnogi koji masku nose oko vrata, pripravnu u slučaju kontrole, a ne kako je propisano preko lica.

Ostaje na snazi preporuka da se izbjegavaju velika okupljanja, ali Rimljani su to ignorisali, pa je juče, zbog mase svijeta na pojedinim gradskim trgovima, policija ograničila pristup postavljajući zaštitnu ogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije