Svijet

Jedan slučaj infekcije Velington stavlja pod restrikciju

Jedan slučaj infekcije Velington stavlja pod restrikciju
Foto: Pixabay | Jedan slučaj infekcije Velington stavlja pod restrikciju
Srna

VELINGTON - Vlasti Novog Zelanda uvele su restrikcije u glavnom gradu Velingtonu nakon što je jedan posjetilac iz Australije bio pozitivan na testu za virus korona.

Zdravstveni zvaničnici sinoć su alarmirani da je ovaj Australijanac proveo tri dana u Novom Zelandu, a potom bio pozitivan nakon povratka u Sidnej.

Stanovnici Velingtona od večeras će biti pod restrikcijama, objavio je ministar za borbu protiv kovida 19 Kris Hipkins, prenijela je agencija DPA.

Nije riječ o potpunom zatvaranju javnog i privrednog života, nego o mjerama predostrožnosti da bi se "prekinuo potencijalni lanac prenošenja", rekao je Hipkins.

Škole i firme će ostati otvorene, ali će okupljanja biti ograničena na 100 ljudi i građani će morati da poštuju mjeru fizičkog distanciranja.

Hipkins je rekao da će nove mjere biti na snazi najmanje do nedjelje, 27. juna.

Restrikcije neće važiti u ostalim dijelovima Novog Zelanda, osim što se od građana i dalje zahtijeva da nose maske u javnom prevozu.

Novi Zeland i Australija omogućili su od sredine aprila slobodna putovanja bez karantina između ove dvije zemlje. Ovaj aranžman privremeno je obustavljen s australijskom državom Novi Južni Vels i biće ponovo razmotren za dva dana.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije