Svijet

Kako je Vijetnam uspio da virus korona stavi pod kontrolu?

Kako je Vijetnam uspio da virus korona stavi pod kontrolu?
Foto: Image by Leon_Ting from Pixabay | Kako je Vijetnam uspio da virus korona stavi pod kontrolu?

Vijetnam je u startu imao sve predispozicije da se nađe unutar jedne katastrofalne Kovid-19 situacije.

Mnogoljudnost nacije (95 miliona stanovnika), te blizina Kine u kojoj je registrovan nulti pacijent korona virusa, alarmirali su sve zvaničnike ove azijske zemlje još na samom početku.

Britanski "Guardian" je analizirao vijetnamski "scenario" uz pomoć Tran Le Tuj-a, direktora Media centra za razvojne inicijative, iz Hanoija, prenosi "B92".

"Uveče 7. marta 2020. godine, primio sam mejl od upravnika poslovne zgrade u kojoj radim u centralnom Hanoiju. Rečeno mi je da je Nguien Hong Nung, 17. pacijent sa Kovid-19 u zemlji i prvi u gradu, večerao na trećem spratu zgrade. Iako je čovjek nakon toga dva puta testiran negativno na virus, upravnici zgrada prijavili su njegovo prisustvo vlastima. Sedam zaposlenih koji su bili u kontaktu sa njim su izolovani i zgrada je odmah očišćena dezinfekcionim sredstvom", dodao je Tran Le Tuj.

Virus pod kontrolom, od početka pandemije 35 smrtnih slučajeva

Do danas je Vijetnam zabilježio 35 smrtnih slučajeva od korona virusa. Za to je jednim dijelom zaslužna reakcija poslovne zgrade u kojoj radi Tran.

"Odgovor moje poslovne zgrade bio je tipičan za agresivnu strategiju traženja kontakata koju je zemlja usvojila od početka pandemije. Tokom prve faze, vlada je uspjela da prekine sve puteve prenosa virusa brzo i sveobuhvatno. Svaka zaražena osoba bila je hospitalizovana. Ljudi koji su bili u kontaktu sa njima pronađeni su do četvrtog sloja i izolovani. Njihovi domovi i kvartovi stavljeni su pod lokalnu blokadu i dezinfikovani od strane vojske. Zemlja se efikasno ponašala kao da je ovo biološki rat", dodao je na kraju.

Kina poslužila kao primjer

Jedan od razloga zašto je Vijetnam uspio brzo da reaguje je taj što dobro poznaje Kinu, i to od izbijanja virusa SARS 2003. godine.

U januaru, kada je Vuhan objavio prvu smrt, Vijetnam je pooštrio kontrolu granica i aerodroma nad kineskim posjetiocima.

To sigurno nije bila laka odluka, s obzirom na to da prekogranična trgovina sa Kinom čini značajan dio vijetnamske ekonomije.

Kada su u Vijetnamu najavljeni prvi slučajevi korona virusa, preduzete su mjere predostrožnosti van preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, uključujući zdravstvenu deklaraciju i kontrolu temperature na svakoj graničnoj tački i zaustavljanje letova za i iz Vuhana.

Pripreme za pandemiju sprovedene su nedjelju dana prije nego što je epidemija zvanično proglašena, i više od mjesec dana prije nego što je SZO proglasila Kovid-19 pandemijom.

Vlada je takođe odlučila da prihvati slobodu informacija o pitanjima u vezi s virusom korona.

Iako su vijetnamski mediji u državnom vlasništvu i imaju ideološku kontrolu sličnu onoj iz Kine, oni mogu slobodno izvještavati o pandemiji.

Vijetnamska vlada je i svoju anti Kovid-19 strategiju preusmjerila i ka ekonomiji. Taktika drugog talasa je sofisticiranija. Traženje kontakata je i dalje brzo i agresivno, ali zaključavanje i izolacija su selektivniji.

Otvoreni su međunarodni letovi za strane radnike, poput inženjera iz južnokorejske kompanije LG, koji su potrebni da bi ekonomija funkcionisala. Za sada izgleda da je Vijetnam uspio da Kovid-19 stavi pod kontrolu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije