Svijet

Kamioni počeli da prolaze kontrolne punktove u Doveru

Kamioni počeli da prolaze kontrolne punktove u Doveru
Foto: Tanjug/AP | Kamioni počeli da prolaze kontrolne punktove u Doveru

DOVER - Kamioni su polako počeli da prolaze kontrolne punktove u engleskoj luci Dover i krenuli preko Lamanša do francuske luke Kale nakon što je Francuska djelimično ponovo otvorila svoje granice sa Britanijom iz straha zbog brzog širenja nove verzije virusa korona.

Jedan po jedan, kamioni su prolazili prema trajektima i vozovima koji povezuju Britaniju sa Francuskom, dok su vlasti provjeravale da li vozači imaju negativne testove na virus korona, prenio je AP.

Ipak, hiljade vozača kamiona i putnika ostali su zarobljeni u Doveru na Badnje veče jer se testovi na virus korona, koje sada zahtijeva Francuska sporo isporučuju.

Na francuskoj strani luka Kale, koja inače dnevno primi do 4.000 kamiona, tiša je nego obično.

Portparolka luke Dover rekla je da je u luku došlo manje od 100 teretnih vozila zbog ograničenja u testiranju, a zvaničnici su upozorili da bi ostatak kamiona mogao dolaziti danima.

Britanski stručnjak za drumski transport procijenio je da bi u blizini Dovera moglo biti zarobljeno između 8.000 i 10.000 kamiona, dok je jedan ministar rekao da je riječ o oko 4.000 kamiona.

Francuska ambasadorka Katrin Kolon rekla je da je dvadesetak francuskih vatrogasaca poslato u Dover, da bi odnijeli 10.000 testova na virus korona vozačima koji očajnički žele da se vrate kući za Božić.

Britanski ministar saobraćaja Grant Šaps rekao je da su se britanske i francuske vlasti složile da drže granicu između dvije zemalje otvorenom tokom Božića kako bi pomogle vozačima kamiona i putnicima da se vrate kući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije