Svijet

Novi dnevni rekordi u Francuskoj i Španiji

Novi dnevni rekordi u Francuskoj i Španiji
Foto: Tanjug/AP | Novi dnevni rekordi u Francuskoj i Španiji

PARIZ, MADRID - Francuske zdravstvene vlasti danas su prijavile 52.518 novih slučajeva virusa korona tokom protekla 24 sata, što je novi dnevni rekord od početka epidemije.

Ovi podaci, naspram jučerašnjih 46.290 novih slučajeva, ukazuju na to da novo zatvaranje koje je uvedeno u petak u zemlji još nije proizvelo prve efekte.

I hospitalizacije zbog ove bolesti ponovo su porasle, za više od 1.000, dostigavši najviši broj u protekla četiri mjeseca sa 25.143 osobe na bolničkom liječenju, prenosi Rojters.

Broj ljudi u Francuskoj koji su umrli od kovid-19 porastao je za 416, naspram 231 u nedjelju, i nedjeljnog prosjeka od 345.

Ukupan broj slučajeva sada iznosi 1.466.433.

Španija je zabilježila rekordnih 55.019 novih slučajeva virusa korona u jednom danu i više nego dvostruko premašila jučerašnjih 25.595, pokazali su podaci Ministarstva zdravlja.

Broj preminulih porastao je za 379, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva od virusa korona porastao na 36.257 u Španiji koja je prošle nedjelje odobrila šestomjesečno vanredno stanje kako bi pokušala da suzbije drugi talas zaraze, prenosi Rojters.

Zabilježenih 379 smrtnih slučajeva najveći je porast u jednom danu tokom drugog talasa, mada još uvijek daleko od skoro 900 na vrhuncu prvog talasa virusa krajem marta.

Veliki skok infekcija djelimično se može objasniti nagomilavanjem slučajeva tokom trodnevnog prazničnog vikenda u Španiji, navodi agencija.

Zvanični ukupni broj infekcija sada iznosi 1.240.697, ali premijer Pedro Sančes rekao je da je stvarni ukupan iznos vjerovatno veći od tri miliona na osnovu studija prevalencije i procjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije