Svijet

Orban: Najgori scenario - do 200.000 zaraženih u isto vrijeme

Orban: Najgori scenario - do 200.000 zaraženih u isto vrijeme
Foto: Tanjug/AP | Orban: Najgori scenario - do 200.000 zaraženih u isto vrijeme

BUDIMPEŠTA - Prema najgorem Vladinom scenariju, do 200.000 Mađara moglo bi u isto vrijeme da bude zaraženo virusom korona, izjavio je danas u parlamentu premijer Mađarske Viktor Orban i naveo da će zdravstveni sistem moći da se nosi s takvim brojevima.

Poslije naglog porasta broja slučajeva krajem avgusta, u Mađarskoj je danas registrovano 876 novozaraženih, čime je broj ukupno oboljelih od COVID-19 porastao na 18.866.

Od virusa korona preminulo je 686 osoba, dok broj aktivnih slučajeva iznosi 13.779, prenio je Rojters.

Orban, koji je rekao da bi drugi talas pandemije mogao imati vrhunac u decembru ili januaru, rekao je poslanicima da bi u najgorem slučaju bilo potrebno bolničko liječenje za 16.000 Mađara, dok bi za 800 ljudi trebalo obezbijediti respiratore.

"Da bih bio siguran, računam sa duplo većim brojevima", rekao je on.

Orbanova vlada potrošila je 1,15 milijardi dolara na 16.000 respiratora ove godine nakon što je premijer u aprilu rekao da je Mađarskoj potrebno do 8.000 respiratora i bolničkih kreveta za intenzivnu njegu tokom vrhunca krize.

Neki ljekari i opozicioni političari upozorili su, međutim, da bi nedostatak medicinskih sestara mogao biti glavno usko grlo u zdravstvenom sistemu.

Ministarstvo za ljudske resurse je prošle sedmice saopštilo da je Mađarska obezbijedila 1.839 kreveta za intenzivnu njegu, od kojih je 812 pripremljeno za liječenje slučajeva oboljelih od COVID-19.

Ministarstvo je saopštilo da će još 9.487 dodatnih kreveta biti na raspolaganju oboljelima od virusa korona i da je Mađarska spremna da se izbori sa drugim talasom pandemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije