Svijet

Pratite nas na Google news

"Pandemija će tek da se razvije"

"Pandemija će tek da se razvije"
Foto: Pixabay | "Pandemija će tek da se razvije"
Srna

BEOGRAD - Njemački virusolog Kristijan Drosten ocijenio je da će pandemija virusa korona tek da se razvije.

Drosten smatra da Njemačka još nije dovoljno pripremljena za nastupajući period u pandemiji virusa korona, objavila je njemačka novinska agencija DPA.

"Da bismo mogli da vladamo situacijom u nadolazećim mjesecima, moramo promijeniti stvari. Pandemija će tek da se zaista razvije. Kod nas (u Njemačkoj), takođe", rekao je Drosten, koji je i šef Instituta za virusologiju berlinske univerzitetske klinike "Šarite".

Drosten je istakao da pronalazak vakcine protiv virusa korona i odobrenje za njenu upotrebu neće odmah značiti i rješenje problema, te napomenuo da prioritet u vakcinisanju moraju da imaju rizične grupe.

"Osim konkurencije u raspodjeli vakcina, koja se može očekivati, uopšte nije tako jednostavno napuniti u ampule toliko mnogo doza vakcina, a onda i sprovesti vakcinaciju", objasnio je Drosten.

Prema njegovim riječima, zato će to biti posao za cijelu 2021. godinu.

Drosten je naglasio da ova pandemija nije naučni problem, nego prirodna katastrofa, i da su zato u borbi protiv nje potrebne pragmatične odluke.

Vodeći njemački virusolog ukazao je da uspjeh Njemačke u borbi protiv virusa korona, leži samo u tome što je reagovala oko četiri sedmice prije drugih zemalja.

"Nismo bili uspješni zbog toga što su naše zdravstve vlasti bile bolje od francuskih, ili zato što su naše bolnice bile bolje opremljene od italijanskih. Treba da bude jasno da i dalje ne radimo bolje od drugih", naveo je Drosten.

On je upozorio da Njemačka mora mnogo diferenciranije i tačnije posmatrati razvoj situacije u inostranstvu.

"Treba da prestanemo da pričamo o stvarima kao što su fudbalski stadioni. To je, zaista, potpuno pogrešno", kaže Drosten.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije