Svijet

Reakcije iz svijeta na sastanak Trampa i Kima: "Đavo je u detaljima"

Reakcije iz svijeta na sastanak Trampa i Kima: "Đavo je u detaljima"
Foto: Tanjug/AP | Reakcije iz svijeta na sastanak Trampa i Kima: "Đavo je u detaljima"

MOSKVA -.Stižu i reakcije iz svijeta na istorijski samit u Singapuru gdje su razgovarali američki predsjednik i sjevernokorejski lider.

Kina je predložila da Savjet bezbjednosti UN razmotri mogućnost suspenzije ili ukidanja sancija Sjevernoj Koreji, ukoliko Pjongjang bude postupao u skladu sa rezolucijama UN i napredovao u diplomatskim pregovorima.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang rekao je da Kina "pozdravlja i podržava" razgovore sjevernokorejskog lidera Kim Džong-una i predsjednika SAD Donalda Trampa kako bi se postigao konsenzus o denuklearizaciji i formirao mirovni mehanizam.

Geng je novinarima u Pekingu rekao da bi sankcije Savjeta bezbjednosti protiv Sjeverne Koreje mogle da budu suspendovane ili ukinute u skladu sa akcijama Pjongjanga, prenosi AP. "Sankcije nisu kraj. Vjerujemo da bi Savjet bezbjednosti trebalo da učini napore da podrži diplomatske napore u ovom trenutku", rekao je Geng.

Moskva: Predstoji konkretizacija dogovora

Rusija pozitivno ocjenjuje impuls koji je dao samit lidera SAD i Sjeverne Koreje radi rješavanju krize na Korejskom poluostrvu, ali bismo željeli da sačekamo krajnji dogovor, rekao je zamjenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov

„Ne možemo a da ne pozdravimo važan korak naprijed koji je napravljen“, rekao je Rjabkov, komentarišući rezultat samita dvojice lidera.

“Naravno, đavo je u detaljima i predstoji konkretizacija dogovora. Međutim, dat je impuls, kako shvatamo“, rekao je Rjabkov.

Prema riječima diplomate, Rusija očekuje da će format šestostranih pregovora o rješavanju krize na Korejskom poluostrvu ponovo biti potreban, što može dati konkretne rezultate u tom pravcu.

Lideri SAD i Sjeverne Koreje, Donald Tramp i Kim Džong Un održali su jutros istorijski sastanak u Singapuru. Na kraju je potpisan dokument kojim se Pjongjang preuzeo obavezu o denuklearizaciji Korejskog poluostrva u zamjenu za garanciju Vašingtona o bezbjednosti.

Mogerini: EU spremna da podrži pregovore o denuklearizaciji

Šef diplomatije EU Federika Mogerini izjavila je danas da je sastanak predsjednika SAD i Sjeverne Koreje potvrdio snažno ubjeđenje EU da je diplomatija jedini put ka trajnom miru na Korejskom poluostrvu. "Diplomatski put je često pun izazova, ali se uvijek isplati", poručila je Mogerini.

Mogerini je u saopštenju ocijenila da je sastanak u Singapuru bio "presudan i nephodan korak" kako bi se nastavilo putem pozitivnog razvoja događaja postignutog do sad u okviru međukorejskih odnosa i na samom poluostrvu, na čemu se Mogerini zahvalila predsjedniku Južne Koreje Mun Džae Inu. "Krajni cilj, koji dijele cijela međunarodna zajednica i koji je podržao i Savjet bezbjednosti UN, jeste potpuna, verifikovana i nepovratna denuklearizacija Korejskog poluostrva.

Zajednička izjava potpisana danas od strane lidera SAD i Sjeverne Koreje daje na jasan signal da je taj cilj ostvariv", poručila je Mogerini. Ona je izjavila da EU ostaje spremna da "olakša i podrži" nastavak pregovora kao i druge korake u cilju izgradnje povjerenja i osiguranja dugotrajnog mira i blagostanja na oslobođenom od nukleranog oružnja Korejskom poluostrvu.

Generalni direktor IAEA pozdravio dokument Trampa i Kima

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukija Amano pozdravio je danas zajednički dokument američkog predsjednika Donalda Trampa i sjevernokorejskog lidera Kim Džong-una.

Amano je rekao da je ta agencija spremna da preduzme bilo kakve aktivnosti za provjeru u Sjevernoj Koreji, koje će se od nje možda zahtijevati "zabrinute zemlje", prenosi AP.

Istovremeno je primijetio da dokument Trampa i Kima, danas potpisan u Singapuru, uključuje posvećenost Sjeverne Koreje ka potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Amano je rekao da će IAEA pažljivo pratiti pregovore koji će dvije zemlje održati kako bi primijenile ishode sa samita u Singapuru.

Mun: Potrebno razjašnjenje namjera Trampa

Japanski premijer Šinzo Abe pozdravio je današnju zajedničku izjavu koju su potpisali predsjednik SAD Donald Tramp i sjevernokorejski vođa Kim Džong-un na samitu u Singapuru, dok se južnokorejski predsjednik Mun Džae-in založio za pisanje "nove istorije" sa Pjongjangom, prenosi Rojters.

Navodi se da je Abe deklaraciju Trampa i Kima nazvao prvim korakom u denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

"Mi ovo vidimo kao korak ka sveobuhvatnom rješenju", poručio je Abe.

Predsjednik Južne Koreje Mun pozvalio je Kimovu odluku da održi samit sa SAD u Singapuru.

"Ostavljajući mračne dane rata i sukoba iza nas, ispisaćemo novo poglavlje mira i saradnje. Bićemo zajedno sa Sjevernom Korejom na tom putu", saopšteno je iz Munovog kabineta.

Iz Plave kuće je navedeno i da je potrebno razjašnjenje namjera Trampa koji nje nakon samita kazao da će Vašington okončati zajedničke vojne vježbe sa Seulom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije