Svijet

Pratite nas na Google news

Tramp otišao ranije: Nismo mogli ništa više da učinimo

Tramp otišao ranije: Nismo mogli ništa više da učinimo
Foto: Tanjug | Tramp otišao ranije: Nismo mogli ništa više da učinimo
Tanjug

SINGAPUR - Predsjednik SAD Donald Tramp napustio je Singapur dan ranije nego što je prvobitno planirano i pred polijetanje aviona "Er fors uan" kazao da nije želio da ostaje još jednu noć kada je postigao sve što je isplanirao na današnjem istorijskom samitu sa sjevernokorejskim vođom Kim Džong Unom.

"Nismo mogli ništa više da učinimo", naveo je Tramp.

AP prenosi da je Tramp novinarima rekao da će denuklearizacija Sjeverne Koreje morati da bude totalna i potvrđena.

"Moraćemo to da provjerimo. Mi ćemo to provjeriti. Totalno i kompletno", poručio je Tramp.

On će na putu ka Vašingtonu praviti pauze u Guamu i na Havajima.

Predsjednik SAD Donald Tramp i sjevernokorejski vođa Kim Džong Un potpisali su danas, na kraju istorijskog samita u Singapuru, zajednički dokument u kojem se obavezuju na rad "ka potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva".

AP prenosi da se u dokumentu navodi da će dvojica lidera udružiti napore "na izgradnji trajnog i stabilnog mirovnog režima" na Korejskom poluostrvu.

Navodi se da Bijela kuća još nije zvanično objavila tekst dokumenta, ali su ga novinari fotografisali na ceremoniji potpisivanja.

AP navodi da se u dokumentu nalaze četiri široko definisane obaveze i da u tekstu piše da se strane "obavezuju da će uspostaviti nove odnose SAD-Demokratska Narodna Republika Koreja u skladu sa željom naroda dvije zemlje za mirom i prosperitetom".

U dokumentu se navodi i da će se Tramp i Kim obavezati na vraćanje posmrtnih ostataka ratnih zarobljenika i nestalih u ratnim akcijama.

Tramp je nakon potpisivanja rekao da proces denuklearizacije Sjeverne Koreje počinje "veoma, veoma brzo", a Kim se oprostio od američkog predsjednika i otišao iz Singapura, prethodno poručivši da će "svijet vidjeti veliku promjenu".

Za "CNN" je neimenovani američki zvaničnik prethodno naveo da se radi o "sporazumu kojim se potvrđuje napredak u razgovorima i obećanje da se nastavi istim tempom".

Tramp je poslije potpisivanja upitan da li je Kim pristao na denuklearizaciju.

"Mi započinjemo ovaj proces brzo, veoma, veoma brzo. Apsolutno", poručio je američki predsjednik.

Tramp je naveo da njih dvojica "potpisuju veoma važan dokument, prilično sveobuhvatan dokument" i najavio da će "podrobno" o tome pričati uskoro na konferenciji za medije.

Kim je rekao da želi da iskaže zahvalnost Trampu što je do njihovog sastanka došlo.

"Imali smo istorijski sastanak i odlučili da prošlost ostavimo iza sebe i potpisujemo istorijski dokument", poručio je Kim uz pomoć prevodioca.

Nakon potpisivanja Tramp je kazao da je razvio "veoma posebnu vezu" sa Kimom, na šta su ga novinari pitali da će pozvati sjevernokorejskog vođu u Bijelu kuću.

"Apsolutno, hoću", rekao je Tramp.

On je Kima ocijenio kao "pažnje vrijednog pregovarača".

"On pregovara u ime svog naroda", naveo je Tramp.

Na novinarsko pitanje šta je naučio od Kima, Tramp je odgovorio da je naučio da je on "veoma talentovan čovjek".

"Takođe sam naučio da on veoma voli svoju zemlju", kazao je američki predsjednik.

Njih dvojica su se, stojeći ispred zastava SAD i Sjeverne Koreje, na mjestu gdje su započeli samit, rukovali posljednji put i pozdravili, a Tramp je naveo da će se njih dvojica ponovo sastati u budućnosti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije