Svijet

Zašto je Kim tokom posjete Singapuru imao pokretni toalet?

Zašto je Kim tokom posjete Singapuru imao pokretni toalet?
Foto: Tanjug | Zašto je Kim tokom posjete Singapuru imao pokretni toalet?

SINGAPUR - Sjevernokorejski službenici osigurali su sve aspekte i područja oko svog lidera Kima Džong Una u Singapuru. Kim se vozio u limuzini koja je otporna na metke i okružena tjelohraniteljima.

Kim je došao transportnim avionom IL-76 koji bio pun stvari za njegovu bezbjednost. Imao vlastite zalihe hrane i prenosivi toalet kako niko ne bi mogao uzeti njegovu stolicu, objavio je korejski portal "Chosun Ilbo". 

Lider Sjeverne Koreje koristio je dva aviona kako posmatrači ne bi znali u kojem je. Tri aviona su poletjela iz Sjeverne Koreje u sat vremena u nedjelju, IL-76, "Air China" Beoing 747 i Ilyushin IL62. Kim je stigao letom "Air Chine" nakon što je posmatrao prva dva leta kao dio diverzione taktike zbog njegovog straha da ne bude ubijen tokom samita.

Trkače tjelohranitelje poveo je sa sobom i u Singapur. Sve vrijeme su trčali oko njegove limuzine od trenutka kada je ušao u nju. U njegovom konvoju bilo je više od 20 vozila, među kojima i ambulantna.

Ovo je najudaljeniji put na koji je Kim otišao iz svoje zemlje i zbog toga je bio zabrinut da će ga neko ubiti.

Iako priča o pokretnom toaletu zvuči ekstremno, Kim je imao dobar razlog za to.

Naime, poznato je da su CIA i druge špijunske agencije prikupljale dio informacija kroz izmet.

Tokom posjete Mihaila Gorbačeva Vašingtonu 1987. godine, njegova odluka da ostane u sovjetskoj ambasadi umjesto u Bler Hausu, okončala je planove CIA planove da pokuša pokupiti stolicu sovjetskog diktatora nakon što MI6 takođe nije uspio u tom pokušaju tokom njegove posjete Londonu. 

U Bler Hausu je tada bio najmanje jedan toalet koji je imao funkciju prikupljanja uzoraka urina i stolice.

Slična misija bila je provedena protiv kralja Faruka u Egiptu kada je posjetio Monte Karlo. Francuska obavještajna služba pokupila je uzorke urina sovjetskog lidera Leonida Brežnjeva.

Američki predsjednici uvažavaju istu zaštitu kao Kim kada su u pitanju njihove tjelesne funkcije. Tajna služba je donijela predsjedniku Džordžu bušu pokretni toalet kada je 2006. godine bio u posjeti Austriji.

Stolica može pružiti vrijedne informacije o zdravlju osobe, koliko dobro funkcioniše probavni trakt, debelo crijevo, da li ima neke bolesti i da li koristi neke lijekove.

S druge strane, Tramp je stigao svojim Air Force One avionom i vozio se rutom koja je bila osigurana policijom, ali i puna znatiželjnih građana koji su ga fotografisali.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije