Svijet

Pratite nas na Google news

Tramp i Kim potpisali "opširnu" deklaraciju: Svijet će vidjeti veliku promjenu

Tramp i Kim potpisali "opširnu" deklaraciju: Svijet će vidjeti veliku promjenu
Foto: Tanjug | Tramp i Ki9m potpisali "opširnu" deklaraciju
Agencije

SINGAPUR - Predsjednici Sjedinjenih Američkih Država, Donald Tramp i Sjeverne Koreje, Kim Džong Un, nakon radnog ručka na istorijskom sastanku, potpisali su deklaraciju koju je Tramp nazvao "opširnom".

Još uvijek nije poznat sadržaj deklaracije, ali se očekuje njeno objavljivanje u roku od sat vremena.

Kim je uoči potpisivanja rekao kako će "svijet vidjeti veliku promjenu", pa dodao:

"Odlučili smo ostaviti istoriju za sobom. Nije bilo lako doći do ove tačke", rekao je Kim.

Tramp se zahvalio Kimu i rekao da su njih dojica razvili poseban odnos.

"Jako smo ponosni na ono što se dogodilo danas. Razvili smo jako poseban odnos. Želim zahvaliti Kimu, ovo je počelo bolje nego što je iko mogao očekivati", rekao je Tramp nakon potpisivanja dokumenta.

Na novinarsko pitanje da li se deklaracija bavi denuklearizacijom, Tramp je odgovorio:

"O tome će se razgovarati vrlo brzo".

Tramp: Sastanak s Kimom bolji nego što je iko očekivao

Američki predsjednik Donald Trump kazao je da je susret sa čelnikom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom u Singapuru protekao "bolje nego što je iko očekivao".

Kim je takođe zvučao pozitivno nakon razgovora sa Trampom.

“Prebrodili smo skepticizam i spekulacije o ovom samitu, a vjerujem da je to dobro za mir. Vjerujem da je ovo dobar početak”, naveo je Kim.

Trumpu se u delegaciji na proširenim razgovorima pridružio državni sekretar SAD Majk Pompeo, savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton i šef kabineta predsjednika Džon Keli, dok je u Kimovoj pratnji tim sastavljen od bivšeg vojnog obavještajca Kim Jong Čola, ministra spoljnih poslova Ri Jong Hoa i potpredsjednika vladajuće Radničke partije Ri Su Jonga.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije