Svijet

Tramp: Kraj "ratnih igara", jednog dana povući ću vojnike

Tramp: Kraj "ratnih igara", jednog dana povući ću vojnike
Foto: Tanjug/AP | Tramp: Kraj "ratnih igara", jednog dana povući ću vojnike

SINGAPUR - Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas, po okončanju istorijskog samita u Singapuru, da će SAD okončati "ratne igre".

"CNN" navodi da se to vjerovatno odnosi na zajedničke vojne vježbe sa Južnom Korejom koje Sjeverna Koreja već dugo ocjenjuje provokativnim.

Navodi se da je Tramp takođe rekao da se nada da će moći da povuče američke snage iz Južne Koreje kada za to dođe vrijeme.

"Želim da povučem naše vojnike odatle. Želim da dovedem naše vojnike kući. Ali, to sada nije dio jednačine. Ja se nadam da će biti kada za to dođe vrijeme", poručio je Tramp.

On je kazao da je pristao da okonča "ratne igre" zato što ih smatra "veoma provokativnim" i dodao da će time SAD uštedeti "ogromnu količinu novca".

Tramp je rekao i da mu je sjevernokorejski vođa Kim Džong-un poručio da Sjeverna Koreja uništava veliki poligon za testiranje raketnih motora.

"Sjeverna Koreja već uništava veliki poligon za testiranje raketnih motora", kazao je Tramp.

Američka televizija navodi da ova Kimova obaveza nije navedena u zajedničkoj deklaraciji dvojice lidera, ali je Tramp u obraćanju novinarima dao objašnjenje za to.

"To smo se dogovorili nakon što je sporazum potpisan", rekao je on.

Tramp je kazao da je Kim, potpisanim sporazuma, ponovo potvrdio "svoju nepokolebljivu posvećenost denuklearizaciji Korejskog poluostrva" i ističe da Kim "želi da to učini".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije