Svijet

Pratite nas na Google news

Tramp: Kraj "ratnih igara", jednog dana povući ću vojnike

Tramp: Kraj "ratnih igara", jednog dana povući ću vojnike
Foto: Tanjug/AP | Tramp: Kraj "ratnih igara", jednog dana povući ću vojnike
Tanjug

SINGAPUR - Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas, po okončanju istorijskog samita u Singapuru, da će SAD okončati "ratne igre".

"CNN" navodi da se to vjerovatno odnosi na zajedničke vojne vježbe sa Južnom Korejom koje Sjeverna Koreja već dugo ocjenjuje provokativnim.

Navodi se da je Tramp takođe rekao da se nada da će moći da povuče američke snage iz Južne Koreje kada za to dođe vrijeme.

"Želim da povučem naše vojnike odatle. Želim da dovedem naše vojnike kući. Ali, to sada nije dio jednačine. Ja se nadam da će biti kada za to dođe vrijeme", poručio je Tramp.

On je kazao da je pristao da okonča "ratne igre" zato što ih smatra "veoma provokativnim" i dodao da će time SAD uštedeti "ogromnu količinu novca".

Tramp je rekao i da mu je sjevernokorejski vođa Kim Džong-un poručio da Sjeverna Koreja uništava veliki poligon za testiranje raketnih motora.

"Sjeverna Koreja već uništava veliki poligon za testiranje raketnih motora", kazao je Tramp.

Američka televizija navodi da ova Kimova obaveza nije navedena u zajedničkoj deklaraciji dvojice lidera, ali je Tramp u obraćanju novinarima dao objašnjenje za to.

"To smo se dogovorili nakon što je sporazum potpisan", rekao je on.

Tramp je kazao da je Kim, potpisanim sporazuma, ponovo potvrdio "svoju nepokolebljivu posvećenost denuklearizaciji Korejskog poluostrva" i ističe da Kim "želi da to učini".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije