Svijet

SZO: Delta soj zamijenio ostala tri zabrinjavajuća soja

SZO: Delta soj zamijenio ostala tri zabrinjavajuća soja
Foto: Pixabay | SZO: Delta soj zamijenio ostala tri zabrinjavajuća soja
N.N.

Zabrinjavajuća varijanta delta, prisutna u 185 zemalja, zamijenila je ostale tri zabrinjavajuće varijante koronavirusa - alfu, betu i gamu, koje sada predstavljaju manje od jedan posto slučajeva, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Svi virusi, uključujući SARS-CoV-2 koji izaziva virus korona, s vremenom mutiraju.

Pojava varijanti krajem prošle godine, koje su donosile povećanu opasnost za globalno javno zdravlje, podstaknula je SZO da obilježi varijante koje treba pratiti i druge zabrinjavajuće varijante, kako bi se dao prioritet nadzoru i istraživanju na svjetskom nivou.

"Taj virus je postao jači i lakše prenosiv"

"Sada prevladava delta varijanta. U stvari manje od jedan posto trenutno dostupnih sekvenci su (zabrinjavajuće varijante) alfa, beta i gama", odgovorila je direktorica tehničke ekipe za koronu u SZO-u Maria Van Kerkhove na društvenim mrežama.

"Taj virus je postao jači, lakše prenosiv i zamijenio je druge viruse", dodala je Van Kerkhove i precizirala da je nazočan u 185 zemalja.

SZO je odlučila nazvati varijante koje treba pratiti i one zabrinjavajuće, prema slovima grčke abecede, kako bi se izbjeglo svako stigmatiziranje neke zemlje i omogućilo javnosti njihovo lakše izgovaranje. Trenutno SZO smatra da su te četiri varijante zabrinjavajuće.

Organizacija je smatrala do sada da pet drugih varijanti (eta, Iota, kappa, lambda i mu) treba pratiti. Ali tri varijante, eta, Iota i kappa, maknute su sa popisa, navela je Van Kerkhove.

(Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije