Svijet

Španski ministar: Madrid pod rizikom bez oštrijih mjera protiv korone

Španski ministar: Madrid pod rizikom bez oštrijih mjera protiv korone
Foto: Tanjug/AP | Španski ministar: Madrid pod rizikom bez oštrijih mjera protiv korone

MADRID - Španski ministar zdravlja Salvador Ilja apelovao je na vlasti u Madridu da pooštre mjere protiv virusa korona, upozoravajući na "ozbiljan rizik" po stanovništvo ukoliko to ne bude učinjeno.

Vlasti u Madridu su u petak produžile restriktivne mjere u onim četvrtima koja predstavljaju žarišta COVID-19, ali su odbile da uvedu karantin na nivou čitavog grada.

Španski ministar zdravlja Salvador Ilja je u subotu rekao da restrikcije koje su trenutno na snazi nisu dovoljne da suzbiju širenje virusa.

On je istakao da je "vrijeme da se dela odlučno" kako bi se kontrolisala pandemija, prenosi BBC.

Ministar je upozorio da postoji ozbiljan rizik za stanovnike Madrida, kao i za susjedne regione. On je apelovao na regionalne vlasti da na prvo mjesto stave zdravlje građana i da uvedu djelimične mjere karantina na nivou čitave prestonice.

U Španiji su regionalne vlasti nadležne za zdravstvenu njegu, tako da vlada nema ovlašćenja da uvede restrikcije koje bi željela.

Madrid je ponovo postao žarište epidemije u Španiji, kao što je bio i tokom prvog talasa ranije u toku ove godine.

U Španiji je u petak korona virusom zaraženo još 12.272 ljudi. Sa 716.481 zabilježenih slučajeva od početka pandemije, ova zemlja se nalazi na prvom mjestu po broju zaraženih u zapadnoj Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije