Svijet

Tramp: Do aprila ćemo imati dovoljno doza vakcine za sve Amerikance

Tramp: Do aprila ćemo imati dovoljno doza vakcine za sve Amerikance
Foto: Tanjug/AP | Tramp: Do aprila ćemo imati dovoljno doza vakcine za sve Amerikance

Američki predsjednik Donald Tramp je obećao u petak da će se do kraja godine proizvesti 100 miliona doza vakcina za Kovid-19 i dovoljno da se do aprila 2021. vakciniše 330 miliona Amerikanaca.

"Proizvešćemo najmanje 100 miliona doza do kraja godine a onda najvjerovatnije puno više, stotine miliona doza biće raspoložive svaki mjesec te ćemo do aprila imati dovoljno vakcina za sve Amerikance", rekao je američki predsjednik na konferenciji u Bijeloj kući, ponovo pokazujući optimizam u vezi s rezultatima kliničkih ispitivanja eksperimentalne vakcine.

Nije naveo koji će proizvođači biti u mogućnosti da isporuče te količine, ali dvije kompanije, Moderna i Pfizer, su u trećoj aktivnoj fazi kliničkih ispitivanja svojih eksperimentalnih vakcina, prva očekuje rezultate u novembru a druga u oktobru.

Obje kompanije su potpisale ugovor s američkom vladom o isporuci stotina miliona doza pa su američke zdravstvene vlasti počele pripremu kako bi ih mogle uskladištiti i prve pošiljke isporučiti već u oktobru, 24 sata pošto vakcinu odobri Agencija za lijekove (FDA).

Vakcina će se davati u dva puta u razmaku od tri do četiri sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije