Svijet

U Beču nova uredba, "2G" pravilo od 1. oktobra

U Beču nova uredba, "2G" pravilo od 1. oktobra
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | U Beču nova uredba, "2G" pravilo od 1. oktobra
Tanjug

BEČ - Nova uredba o korona mjerama koja od 1. oktobra stupa na snagu u Beču, vraća obavezu nošenja maski višeg nivoa zaštite FFP2.

U noćnim lokalima i na manifestacijama sa više od 500 ljudi primijeniće se takozvano 2G pravilo, to jest pristup će imati samo za vakcinisane osobe ili izliječeni od kovid 19.

"2G" pravilo važiće nebitno od toga da li se manifestacija održava u zatvorenom ili otvorenom, a od te mjere su izuzeta jedino djeca mlađa od 12 godina koja će moći da uđu na manifestaciju uz antigenski ili PCR test.

Za osobe koje organizuju i realizuju velike manifestacije ili rade u noćnim lokalima važiće "2,5G" pravilo, a to znači da moraju imati ili negativan PCR test, ili sertifikat o vakcinaciji ili potvrdu da su preležali kovid 19.

Antigenski testovi više neće biti prihvatani.

Ukoliko zaposleni ne budu imali nijedan od tih dokumenata, moraće da nose FFP2 maske.

Na skupovima sa više od 25 osoba i manje od 500 primjenjuje se isto to "2,5G " pravilo kod prisutnih.

U bioskopima, pozorištima, kabareima sa manje od 500 mjesta ostaje obaveza nošenja maski, pri čemu je dovoljna "obična" zaštitna maska koja pokriva usta i nos.

Za skupove preko 500 osoba ukida se obaveza nošenja maski zbog primjene "2G" pravila.

Novo "2,5G" pravilo, to jest obaveza sertifikata o vakcinaciji, potvrdi o preležanom kovidu 19 ili negativan PCR test, primjenjivaće se i u gastronomiji i hotelima, za korišćenje uslužnih djelatnosti, posjete u bolnicama ili domovina za njegu na sve osobe starije od 12 godina.

U izuzetnim slučajevima u hotele biće prihvaćeni gosti s antigenskim testom, ako nisu bili u mogućnosti da na vrijeme izrade PCR test, odnosno ako bi zbog testa ostali na ulici, stoji u uredbi.

Što se prodavnica tiče, u Beču od 1. oktobra biće na snazi obaveza nošenja FFP2 maski.

U zdravstvenim ustanovama i ustanovama za njegu, osoblje koje nije vakcinisano ili nije preležalo kovid 19, moraće da redovno ide na PCR testiranje, a treba imati u vidu da PCR test ima važenje od svega 48 sati.

Nezavisno od statusa vakcinacije svi zaposleni će, međutim, morati jednom nedjeljno na PCR testiranje i nositi FFP2 maske.

Pružaoci uslužnih djelatnosti i zaposleni u obrazovanju odraslih, kao i osoblje u gastronomiji moći će da pristupe radnom mjestu samo ako posjeduju jedan od "3G" dokumenata. I za ovu kategoriju se ukida mogućnost antigenskog testa.

Ukoliko ne posjeduju jedan od ova tri dokumenta, moraju nositi FFP2 maske tokom rada.

Beč ističe da je svojom uredbom, za razliku od savezne države, uspostavio jedinstvena pravila, koja ne zbunjuju građane.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije