Svijet

Pratite nas na Google news

U SAD sve više zahtjeva da se vrati vanredno stanje

U SAD sve više zahtjeva da se vrati vanredno stanje
Foto: Tanjug/AP | U SAD sve više zahtjeva da se vrati vanredno stanje
Tanjug

VAŠINGTON - Guvernerima američkih saveznih država stiže sve više zahtjeva od medicinskih eksperata da se ponovo uvede vanredno stanje i zabrani kretanje građana s ciljem da se uspostavi kontrola nad novim talasom virusa korona, izvijestio je "Washington post".

Iako su vanredno stanje i zabrana izlaska iz kuća uvedeni po hitnom postupku u martu ove godine, zvaničnici mnogih država već su u maju požurili sa normalizacijom i ublažavanjem vanrednih mjera.

Apele da se ponovo uvede vanredno stanje po svemu sudeći podržava i vodeći američki epidemiolog dr Entoni Fauči koji je prekjuče izjavio da bi države koje su se našle na udaru novog talasa virusa korona trebalo "ozbiljno da razmotre vraćanje mjera vanrednog stanja".

Umjereniju izjavu Fauči je dao samo dan kasnije rekavši da bi zabrana izlaska iz kuće trebalo da bude posljednje rješenje, ali da bi dodatno usporavanje ublažavanja mjera i otvaranja trgovina, restorana, barova i vježbaonica, svakako trebalo ozbiljno da se uzme u obzir.

Imajući u vidu svakodnevni porast broja oboljelih naročito u "Sunčanom pojasu" koji obuhvata teritorije ispod 36. sjeverne paralele u 18 saveznih država, američki medicinski stručnjaci u sve većem broju podržavaju vraćanje strogih, drastičnih mjera protiv usmjerenih na usporavanje i zaustavljanje daljeg širenja korona virusa koje se tumači kao "katastrofa u najavi", zaključuje "Washington post".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije