Svijet

U Turskoj tenzije između ljekara i vlasti zbog bilansa pandemije

U Turskoj tenzije između ljekara i vlasti zbog bilansa pandemije
Foto: Tanjug/AP | U Turskoj tenzije između ljekara i vlasti zbog bilansa pandemije

ISTANBUL - Turska bilježi porast broja novih slučajeva COVID-19, usljed čega je došlo i do napetosti između predstavnika medicinske struke i političara, koji nacionalno udruženje zdravstvenih radnika optužuju da dovođenjem u pitanje zvaničnog bilansa pandemije podriva napore za njeno suzbijanje.

U Turskoj je dosad registrovano oko 300.000 slučajeva COVID-19, a ukupan crni bilans je oko 7.400.

U posljednje vrijeme u toj zemlji se dnevno bilježi više od 1.600 novozaraženih i 60 umrlih, što je ipak manje nego tokom vrhunca pandemije u aprilu, ali je prosječni broj preminulih od COVID-19 sada tri puta veći nego u periodu između juna i avgusta, navodi Rojters.

Mnogi ljekari u Turskoj tvrde da se statistika o broju zaraženih i umrlih ne vodi na transparentan način i da su brojke zapravo mnogo više.

Noseći crne trake oko rukava, ljekari širom Turske ove sedmice su održali proteste na kojima su odali poštu kolegama preminulim od posljedica obolijevanja od COVID-19.

Ovakvi istupi predstavnika medicinske struke naišli su na žestoke kritike turskih vlasti, pa je, odbacujući tvrdnje ljekara da se statistika umanjuje, ministar zdravlja Fahretin Kodža zatražio da njihovo udruženje bude ukinuto, a isto je učinio i jedan političar iz stranke Nacionalistički pokret, koja je dio vladajuće koalicije u Turskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije