Svijet

Zemlja bez kovida, maske nose zbog prašine

Zemlja bez kovida, maske nose zbog prašine
Foto: Ilustracija | Zemlja bez kovid pacijenata: Korona se ne spominje, maske nose zbog prašine

AŠHABAD - Turkmenistan je jedna od rijetkih zemalja, uz Sjevernu Koreju, koja kaže da nema zabilježenih slučajeva korona virusa.

Ali, izvještaji sugerišu da Turkmenistan prolazi kroz treći i vjerovatno najsnažniji talas kovida-19.

Sajahat Kurbanov se gušio. Disao je kao da trči maraton, a bol u plućima bila je nepodnošljiva. Imao je sve simptome korone. Problem je bio što se nalazio u Turkmenistanu, gdje pacijenti poput njega službeno ne postoje, piše BBC.

Kad je u avgustu nazvao hitnu pomoć, ljekar mu je rekao da ima upalu pluća i da bi trebalo hitno u bolnicu. Kurbanov je znao da ljekari u njegovoj zemlji slučajeve kovida nazivaju upalom pluća. Na putu do bolnice je uspio da nazove kliniku u kojoj je nekoliko dana ranije obavio kovid test.

"Pozitivno je", čuo je tihi glas kako govori s druge strane. "Šta je pozitivno? Je li kovid" povikao je, a stigao je pozitivan odgovor.

Tek kasnije je otkrio da se u Turkmenistanu ne može dobiti pismena potvrda pozitivnog testa. Prva bolnica u koju je otišao odbila ga je primiti jer je bila puna.

"Skoro sam umro na putu. Nedostajalo mi je vazduha. Virus je toliko brzo napredovao", objašnjava Kurbanov.

Nakon brojnih telefonskih poziva i povišenih razgovora, na kraju je primljen u jednu bolnicu. Njegovo se stanje nije mijenjalo pet dana. Vikao je medicinskim sestrama da mu daju nešto za ublažavanje bola. Ljekari često ignorišu pacijente, a medicinske sestre ih ne provjeravaju osim ako neko uticajan ne nazove prave ljude.

Bilo je trenutaka kada je čistačica davala injekcije. Medicinske sestre pričale su o pacijentima koji su se urušavali i umirali pred njima jer nije bilo respiratora i aparati za kiseonik nisu radili. Kurbanov je potrošio oko 2.000 dolara na lijekove i mito, golemu svotu u Turkmenistanu, a otpušten je nakon 10 dana. Niko od osoblja u bolnici u kojoj se liječio nije upotrebio riječi kovid ili korona virus.

"Rekli bi 'ovaj virus' ili 'ova bolest'. Ja bih ih upitao zašto ne kažu o čemu se radi. I kad bih pitao je li riječ o kovidu, oni bi ćutke kimnuli glavom", kaže Kurbanov za BBC.

Dok je bio u bolnici, Kurbanov je primio tekstualnu poruku od Vlade sa zdravstvenim upozorenjem. Poruka je pozivala ljude da nose maske zbog prašine u vazduhu.

"Umiremo li od prašine? Puštaju ljude da umru, ali nikada neće priznati da imaju kovid", zaključuje Kurbanov.

(BBC)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije