Košarka

Košarkaški turnir na OI ulazi u završnicu: Slovenija blizu sna, oproštaj Gasolovih

Košarkaški turnir na OI ulazi u završnicu: Slovenija blizu sna, oproštaj Gasolovih
Foto: Tanjug/AP | Košarkaški turnir na OI ulazi u završnicu: Slovenija blizu sna, oproštaj Gasolovih

Košarkaški turnir u Tokiju ušao je u završnicu, a plasman u polufinale osigurale su selekcije Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Australije. U četvrtfinalu smo vidjeli kraj jedne velike generacije Španije predvođene braćom Gasol, koji su odigrali posljednji susret za "crvenu furiju".

Slovenija je nastavila s impresivnim partijama na Olimpijskim igrama. U četvrtfinalu "zmajčeki" su u posljednjih deset minuta slomili otpor Njemačke, te na kraju upisali sigurnu pobjedu 94:70. Tako je nastavljen impresivan niz Luke Dončića kada nastupa za svoju zemlju. Naime, Luka ima skor od 17 pobjeda i nula poraza u takmičarskim mečevima u dresu reprezentacije Slovenije. Protiv Nijemaca je ubacio 20 poena, osam skokova i 11 asistencija, a najefikasniji je bio Zoran Dragić sa 27 koševa.

"Među četiri najbolje reprezentacije na svijetu zemlja od dva miliona ljudi. Kakav osjećaj", napisao je Luka Dončić na društvenim mrežama.

Izabranici Aleksandra Sekulića sada se nalaze pobjedu od istorijske medalje u košarci, a na putu do finala stajaće im sjajna Francuska, koja je polufinale izborila nakon trijumfa nad Italijom. U dosta neizvjesnoj utakmici "trikolori" su slavili 84:75. Rudi Gober je ubacio 22, a Evan Furnije 21 koš. Kod Italijana Simone Fontekijo je postigao 23 poena.

U derbiju ove runde Amerikanci su savladali aktuelne svjetske prvake Špance 95:81 i tako nastavili pohod ka četvrtoj zlatnoj medalji zaredom. Španci se nakon 17 godina s Igara vraćaju bez medalje - 95:81. Imala je "furija" +10, ali su onda Ameri ubacili u brzinu više i praktički već u trećoj dionici riješili pitanje pobjednika. Kevin Durent je meč završio sa 29 poena, dok je na drugoj strani blistao Riki Rubio sa ličnim rekordom na OI od 38 poena.

"Bilo je zadovoljstvo provesti toliko vremena sa ovim momcima. Privilegija je bila dijeliti svlačionicu s legendama, dijeliti putovanja, treninge, utakmice… Nedostajaće mi oni koji se neće vratiti, ostaćemo povezani zauvijek za cijeli život", rekao je selektor Španije Serđo Skariolo.

Ovaj poraz znači kraj jedne velike ere. Pau i Mark Gasol neće više igrati za reprezentaciju, a u godinama su već i Rudi Fernandez (36), Serhio Rodrigez (35) i Serhio Ljulj (34). Pau u reprezentativnu penziju odlazi kao 41-godišnjak. Za "furiju" je debitovao 2001. i od tada je bio ključan dio svih uspjeha, kao što su tri zlatne medalje na EP, zlato na Svjetskom kupu, dva srebra na OI. Mark je pet godina mlađi, a dio državnog tima postao je 2006. Poput brata, imao je jednako važnu ulogu na svim pomenutim takmičenjima zaključno sa Svjetskim prvenstvom 2019. u Kini, kada je osvojio zlato.

Amerikanci će u polufinalu igrati protiv Australije, koja je u posljednjem četvrtfinalu deklasirala Argentinu 97:59. Utakmica je završena gromoglasinim aplauzom za argentinsku legendu Luisa Skolu, kojem je ovo možda i posljednja utakmica u karijeri, a Skola je na klupi završio meč u suzama. Polufinalni susreti na programu su u četvrtak.

Brojka

11 medalja na velikim takmičenjima osvojio je Pau Gasol s reprezentacijom Španije.

Argentinci u polufinalu

Muška odbojkaška reprezentacija Argentine plasirala se u polufinale Olimpijskih igara u Tokiju jer je pobijedila Italiju 3:2 (21:25, 25:23, 25:22, 14:25, 15:12). Ekipu Argentine predvodili su Fakundo Konte sa 19, Ezikijel Palasios sa 18 i Bruno Lima sa 14 poena. U selekciji Italije Osmani Huantorena postigao je 22 poena, Alesandro Mihileto 21, a sa 12 pogodaka meč je završio Đanluka Galasi. Argentina će u polufinalu igrati s boljim iz duela Francuska - Poljska. U drugom polufinalnom duelu igraće reprezentacije Brazila i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije