Ostali sportovi

Polemika o vrednovanju olimpijskih odličja

Polemika o vrednovanju olimpijskih odličja
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Polemika o vrednovanju olimpijskih odličja

Zlato iznad svega - ili se ipak računaju i srebro i bronza? Da li je važnije imati više zlata ili ukupno medalja? Odgovor je nijedno. Neki smatraju da sadašnji kriterijumi za sastavljanje liste najuspješnijih zemalja na Olimpijskim igrama nisu dobri.

Jedna od onih koji ovako razmišljaju je urednica "Deutche Wellea" Sara Virc, koja kaže da sadašnji sistem u stvari podstiče nacionalizam.

"Nema nimalo pravde u pripremama sportista za ove Olimpijske igre", kaže Vircova i navodi da se svaki put dešava isti scenario.

Borba za prevlast na tabeli olimpijskih medalja postala je disciplina za sebe. SAD su posljednjeg dana Igara uspjele da preteknu Kinu i osvoje jednu zlatnu medalju više. Ali SAD broje sve medalje zajedno - i tako gledano ih imaju mnogo više od Kine. Uspjeh na Olimpijskim igrama često zavisi od načina brojanja.

Ona smatra da je riječ o nedostojnoj borbi, koju treba izbaciti iz olimpijskog programa. Jer, broj medalja odražava samo krajnje rezultate, ali ne i nastanak nekog uspješnog plasmana.

"On provocira dopingovanje pod kontrolom države i pridaje veću važnost individualnim sportovima od ekipnih, te zemljama koje upumpavaju mnogo novca u sport. Kada bi se broj medalja računao prema broju stanovnika ili bruto društvenom proizvodu, vrh tabele bi bio sasvim drugačiji i na njemu bi bili Jamajka, Bahamska ostrva ili Kosovo", piše Vircova.

Rang-lista zemalja koje su osvojile najviše medalja, doduše, odgovara olimpijskoj ideji stremljenja ka vrhunskim rezultatima - ali na račun drugih olimpijskih vrijednosti: zajedničke sportske svetkovine na kojoj se prevladavaju nacionalni egoiozmi i doprinosi miru i međunarodnom sporazumijevanju. Ona kaže da, nasuprot tome, rang-lista s brojem medalja koristi određenim zemljama da demonstriraju snagu i moć i da uz pomoć uspješnih sportista pokazuju kako su i njihovi politički sistemi uspješni.

"Medalje se proslavljaju kao trofeji od nacionalnog značaja. Rang-lista jača nacionalizam koji je politički eksplozivan i vodi u lične tragedije", navodi Sara Virc.

Kineski mješoviti par u stonom tenisu se javno i u suzama izvinio što je osvojio "samo" srebrnu medalju.

"Ostavili smo tim na cjedilu", rekla je Liu Šiven, a Šu Šin je izjavio:

"Čitava zemlja je gledala ovo finale. Mislim da kineski tim neće prihvatiti rezultat."

Pritisak na kineske sportiste zbog hegemonijalnih težnji Kine nikada nije bio veći. Teret očekivanja se neće uskoro smanjiti, jer za šest mjeseci počinju Zimske olimpijske igre 2022, koje se održavaju u Pekingu.

(Deutche Welle)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije